03.02.2024 | 11:52
Как Николай Копринков подмени по заповед на президента над 30 неудобни началници в МВР
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев уреден с лукс апартамент от ковчежника на Румен Радев

Николай Копринков, митичният касиер на президента Румен Радев, е съумял да постави на ключови позиции в МВР и в службите за сигурност десетки компрометирани служители от системата в опит да бъде овладяно вътрешното министерство. Масовата подмяна на полицейски началници беше реализирана през 2022 г. от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който е разследван от прокуратурата за корупционния скандал за 81 милиона лева, свързан с договора на МВР с фирмата, която трябва да изработи новите лични карти с чип.

Зад аферата с повишената цена на новата система за издаване на български документи за самоличност, разписана от пловдивчанина Демерджиев, наднича секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринков. Служители на вътрешното министерство свидетелстват пред „Уикенд“, че в периода, в който Иван Демерджиев е ръководил МВР като служебен министър в кабинета на Гълъб Донев, са били подменени над 30 полицейски началници в цялата страна.
Твърди се, че рокадите са се случвали не по вътрешното усмотрение на Демерджиев, а под диктовката на Николай Копринков и друг съветник на президента Радев – бившия МВР шеф Пламен Узунов, който през юли 2020 г. беше арестуван заради търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков.

Именно след претърсването на кабинета на Узунов в президенството, Румен Радев вдигна юмрук и даде старт на тогавашните протести срещу властта. Преди година прокуратурата официално свали обвиненията срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков, а съветника на Румен Радев осъди прокуратурата за 7000 лв. за това, че делото срещу него не е приключило и внесено в съда в разумен срок.

Сред ключовите полицейски рокади, извършени от Иван Демерджиев в опит президентството да овладее ръководния състав на МВР, е смяната на дългогодишния началник на „Гранична полиция“ Деан Моллов. През лятото на 2022 г. Моллов беше отстранен от длъжност след смъртта на двамата полицаи от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев, които загинаха в опит да пресекат с патрулен автомобил на МВР пътят на автобус, пълен с мигранти. Тогава мнозина останаха озадачени защо Демерджиев отстранява шефът на „Гранична полиция“, а не началникът на бургаското МВР. На мястото на Деан Моллов пък беше назначена Росица Димитрова. Миналото лято настоящият вътрешен министър Калин Стоянов освободи Димитрова от длъжност, а поста й зае Антон Златанов.

Източник от вътрешното министерство разкрива пред „Уикенд“, че лично Николай Копринков е разпоредил на Иван Демерджиев да назначи Росица Димитрова за началник на „Гранична полиция“, а целта е била да бъдат овладени каналите за трафик на мигранти през България и контрабандните трасета през ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Кулата-Промахон“.

С името на Николай Копринков се свързва и най-голямата чистка на полицейски началници в София. Масовата подмяна на ръководителите на полицейски управления в столицата се състоя през октомври 2022 г. Тогава служебният вътрешен министър Иван Демерджиев изненадващо освободи седем от общо девет полицейски шефове – отидоха си началниците от Второ до Осмо РПУ, а неофициалният мотив за чистката беше избухналата месеци по-рано афера със спуснат полицейски чадър над дрогирания пътен убиец Георги Семерджиев, шофирал без книжка повече от 15 г.

Приетите със задоволство в обществото масови рокади в полицейските управления в София предизвикаха огромно напрежение сред служителите в столичното МВР. Според мълвата, която до ден днешен обикаля из районите управления, аферата „Семерджиев“ е била използвана като удобен повод за масова политическа чистка в столичната полиция.

„Всички отстранени началници в София минаваха за хора на Бойко Рашков и на предшественика му Младен Маринов. Уволненията нямаха нищо общо с аферата „Семерджиев“, а бяха извършени с цел Николай Копринков да овладее изцяло СДВР“, разкрива високопоставен служител на МВР. Според думите му, кадруването на Копринков в МВР е осъществявано не само чрез Иван Демерджиев, но и чрез бившия началник на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Калоян Милтенов, който преди няколко месеца беше сменен от настоящия МВР шеф Калин Стоянов.

„Иван Демерджиев остави на работа началника на Първо РПУ в София Ивайло Захариев, макар по устав той трябваше да бъде уволнен от поста си, тъй като единственият публично известен служител на МВР, уличен в помагателство на Георги Семерджиев, беше служителката от Първо РПУ Симона Радева“, разкрива полицейски източник на „Уикенд“.  Като служебен вътрешен министър Иван Демерджиев отстранява общо над 30 висши полицаи, а имената на всички назначени от него полицейски шефове се спускат от тандема Копринков – Пламен Узунов.

Източници от МВР твърдят, че Демерджиев е богато възнаграден от касиера на Румен Радев за внедряването на лоялни към държавния глава и икономическия му кръг лица на ключови позиции в полицията. Пред пролетта на 2022 г. Демерджиев е устроен в луксозен държавен апартамент в идеалния център на София, плащайки за жилището смехотворен наем от 213 лв.  Луксозното жилище от 231 кв. м., предоставено на Демерджиев, е на престижния столичен бул. „Цар Освободител“ №21. Заедно с апартамента в наема влизат мазе и таванско помещение. Въпреки, че пловдивчанинът вече повече от година и половина не е вътрешен министър, той все още не е освободил „царския“ апартамент на МВР.

Лукс апартаментът на Иван Демерджиев е стопанисван от Дирекция „Управление на собствеността и социалните дейности“ в МВР, която отговаря за имотите на полицията, но и за съхранението на конфискувани автомобили, тирове, автобуси и всички превозни средства, задържани от МВР. Разправят, че за да бъде Демерджиев устроен в престижния държавен имот, през пролетта на 2022 г. от жилището е изгонен 83-годишен пенсиониран полицай с над 50-годишен трудов стаж в системата на МВР, пенсиониран с почести в края на 90-те години на миналия век. За сметка на вътрешното министерство е направен и основен ремонт на апартамента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране