10.02.2024 | 11:50
Как Рокфелер накараха Байдън да забрани новия износ на природен газ за Европа
В Съединените щати забраната дори беше наречена подарък за Путин

Семейство Рокфелер и милиардерът Майкъл Блумбърг чрез екологични движения са накарали американския президент Джо Байдън да въведе забрана на издаването нови разрешителни за износ на втечнен природен газ, според разследване на The Wall Street Journal.

Миналия месец президентът на САЩ нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Благотворителни организации, контролирани от членове на семейство Рокфелер и донори-милиардери, са ключови поддръжници на успешната кампания за натиск върху президента Байдън да спре новите разрешителни за износ на втечнен природен газ от САЩ.

Според разследването Рокфелер и други богати донори, включително Майкъл Блумбърг, са дали милиони долари през последните години на екологични групи, които водят кампания срещу проекти за изкопаеми горива, включително терминали за втечнен природен газ. И са постигнали целта да формират общественото мнение срещу тях.

Няколко дни след съобщението на Байдън, Сара Бренан, асоцииран директор в Семейния фонд на Рокфелер, пише в имейл до екологичните групи, че „паузата … е резултат от продължителен четиригодишен тласък, който се основава на години на противопоставяне на износа на газ от обществени групи и адвокати”. Бренън добавя, че „Белият дом призна силата [на] тази кампания“.

През 2018 г. Фондът на семейство Рокфелер, благотворителна организация, създадена от някои от наследниците на петролния магнат Джон Д. Рокфелер, стартира инициатива, наречена Funder Collaborative on Oil and Gas, за да насърчи зелените финансиращи организации да направят повече. Съобщава се, че някои от наследниците от години водят кампания срещу американския енергиен гигант Exxon Mobil.

Решението на президента на САЩ Джо Байдън временно да спре издаването на нови разрешителни за износ на втечнен природен газ предизвика смут в страната и чужбина, особено в Европа, и в частност Германия. В Съединените щати забраната дори беше наречена подарък за Путин, въпреки че вече издадените лицензи са достатъчни, за да утроят износа на втечнен природен газ от САЩ през следващото десетилетие.

Основният удар от забраната е срещу проекта за втечнен природен газ, Calcasieu Pass 2 (CP2), който трябва да изнася природен газ за Германия. Неговите собственици не изчислиха силата на екологичните движения в навечерието на президентските избори в САЩ, но успяха предварително да подпишат дългосрочни договори и така да вземат за заложници най-големите световни енергийни гиганти от Германия и Япония.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране