08.05.2023 | 22:59
Каква пенсия ще получава Цецка Цачева
Като бивш шеф на НС тя е освободена по закон от таван на пенсията, което означава, че получава пълния размер, който ѝ се полага според трудовия ѝ стаж

Официално в гилдията на пенсионерите е вече Цецка Цачева. Бившата правосъдна министърка и ексшефка на Народното събрание на 24 май ще отпразнува 65-ия си рожден ден, а процедурата по пенсионирането си задействала още преди близо 3 години. Макар да продължава да се води действащ адвокат, с пенсията, която Цачева получавала, можела да си позволи и да не работи, пише Ретро.

Като бивш шеф на НС тя е освободена по закон от таван на пенсията, което означава, че получава пълния размер, който ѝ се полага според трудовия ѝ стаж. По Кодекса за социално осигуряване максималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд. Това значи, че всички, заемали тези длъжности през годините, могат да вземат месечно пенсии в размер на над 3400 лева.

Цачева получаваше най-високо възнаграждение именно в последните години трудов стаж преди пенсионирането си, което по правило се отразява най-сериозно на размера на пенсията. Тя бе председател на НС два мандата – от юли 2009 до март 2013 г., а после и от октомври 2014 до януари 2017 г. След това бе назначена за министър на правосъдието, но две години по-късно подаде оставка и напусна политическия живот на страната. Оттогава публичните ѝ изяви са оскъдни, а телевизионните интервюта с нейно участие напълно липсват.

През миналата година пък право на пенсия получи и съпругът на Цачева – архитект Румен Данговски. Той бе назначен на работа в Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ още през 2015 г., а любопитна подробност е, че служители на РВД се ползват с привилегията да получават огромни бонуси именно по повод пенсионирането си. Те възлизат на 245 хиляди лева за ръководителите на полети и по около 105 хиляди лева за инженерно-техническия състав. Длъжността, която арх. Данговски зае, докато жена му все още бе начело на НС, бе на експерт в сектор „Инвеститорски контрол“, отдел „Управление на собствеността“ към Дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки“.

При всички положения Цачева и съпругът ѝ нямат нужда от финансова подкрепа от своя единствен син Румен, защото той прави по-шеметна международна кариера от тези на родителите си. Данговски-младши е част от екипа на прочут професор в Масачузетския технологичен институт в Щатите, с който работят заедно върху разработването на изкуствения интелект. Името му се нарежда до тези на велики изобретатели и учени, част от които с Нобелови награди, които също са правили открития в елитния университет. Заради кариерата си в науката обаче Румен е изоставил личния си живот на заден план и все още няма съпруга и наследници.

2 коментара

  1. Огито каза:

    Да еба и боклуците им, да е….а

  2. Ivo каза:

    Hollywood. Undead. Youtube

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране