19.11.2023 | 21:45
Калин Стоянов: Кирил Петков два дни ме моли да стана министър
Вътрешният министър разгроми Киро, който се опитвал да го накара да работи за ППДБ на изборите

Вътрешният министър Калин Стоянов атакува остро един от лидерите на ПП Кирил Петков. Той направи това в няколко посоки в интервю за предаването „На фокус” по Нова тв.

„До този момент оставката ми не е искана от премиера. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който два дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи”,  обяви Калин Стоянов. Два дни по-рано по-рано Петков заяви: “Първо Боби Михайлов – този човек трябва да си ходи. Но също така искаме оставката и на Калин Стоянов. Защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения”.

„Многократно отказвах и се двоумях на това предложение”, продължи да разказва как е станал министър Стоянов и добави: “С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС – Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, каза Стоянов. „След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка”, обвини директно вътрешният министър.

„За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът – иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод”, нападна още Калин Стоянов.

В петък Делян Пеевски обяви, че ПП-ДБ са реваншистки настроени към Калин Стоянов. “Вътрешният министър е бил притискан от ППДБ да работи за тях на изборите. Той е отказал и затова сега му искат оставката”, твърди Пеевски. По-късно премиерът Денков категорично отрече да е имало такъв натиск. “Никога не съм го притискал, сугестирал, по отношение на отделни партии”, коментира тогава Денков.

Сега от думите на Стоянов става ясно, че по-всичко личи, че той действително е информирал и Пеевски, защото и той влиза в описанието “всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство”.

По думите му е имало опит да бъде накаран да работи с определени хора от системата на МВР. „Определени хора да заемат определени позиции. Не приех, защото от началото поставих условието да стана министър, ако никой не се намесва, с кого и как да работя”, каза Стоянов. „Оставам на поста, защото аз и хората, с които работя, се справихме. Не допуснахме човешки жертви”, каза Стоянов. Признава, че е очаквал да му бъде поискана оставката.

Вътрешният министър обяви, че в понеделник ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.

„Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”, коментира още той. „А някой наясно ли е къде е бил кметът на район Средец в този момент. Беше на няколко метра от мен”, каза вътрешният министър.

„Аз съм политическата фигура в министерството, нямам задължения да присъствам на терен. Никога министър в миналото не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие”, коментира още вътрешният министър.

Стоянов каза, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на следващия ден.

„Според тях МВР се справи. Това казах и на Денков. Впоследствие видяхме клипчетата, които се появиха за евентуално превишаване на правата на полицейски служители. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов.

Той каза, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция „Национална полиция”. Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата. Стоянов благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на заместник-министъра. „Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен”, каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер. „Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР. Не визирам премиера категорично”, заяви Стоянов.

От това, което ще предприеме министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по отношение на полицаите, за които има сигнали, че са превишили правомощията си по време на протестите срещу ръководството на БФС в София, ще зависи дали премиерът Николай Денков ще поиска оставката на Стоянов. В понеделник или вторник министър-председателят ще обсъди казуса и с вицепремиера Мария Габриел., обяви самият Денков в неделя, цитиран от БНР.

“Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите”, коментира премиерът. “Огромното болшинство от полицаите действаха както трябва, без да прилагат насилие и им благодаря, но тези, които прилагаха насилие, трябва да бъдат разследвани и наказани”, каза още Денков.

1 коментар

  1. Зоя Деянова каза:

    Стоянов е протеже на Пеевски. Про100 Киро настъпи мотиката!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране