15.07.2015 | 0:04
Капело отмъква €21,6 млн. неустойка
Дон Фабио преустановява своята треньорска кариера

Националният селекционер на Русия по футбол Фабио Капело най-накрая разтрогна своя договор с Руската федерация, съобщиха от РФС в специално съобщение: “РФС искрено благодари на Фабио Капело за работата като селекционер на Русия и му желае успех в личен и професионален план. От своя страна Фабио Капело е благодарен на РФС за помощта и подкрепата, която получава през годините.

Той е благодарен и на играчите за съвместната работа, както и на феновете, които стояха зад отбора”, пише в официалния сайт на РФС. Оставката на Капело отдавна стои на дневен ред, тъй като специалистът, което е начело от 2012 г., прибира по седем милиона евро на година. Капело обаче се представи лошо и руският национален тим не успя да направи нищо съществено. Преди месец Русия загуби и от Австрия за втори път с 0:1 в евроквалификация, което окончателно наклони везните към раздяла. Той бе много критикуван и за централната двойка защитници – Новоселцев и Чернов- които налага в центъра на отбраната, както и за това, че не може да надъха отбора по време на игра.

Фактологически още след загубата от Австрия министърът на спорта на Русия Виталий Мутков заяви, че съдбата на Капело ще се реши до дни. Дните обаче станаха месец и това е оправдано, тъй като тази оставка трябваше много добре да се подготви от чиновниците в РФС заради огромната неустойка, която ще трябва да се плати на Капело.

Към момента неустойката му се формира като от договора му за 32,5 милиона евро се извадят получените до момента пари и се плати остатъкът – около 21,6 млн. евро. Огромна сума за бедстващия руски футболен съюз. Дори щедрият жест на бизнесмена Алишер Усманов, който даде на РФС 5 млн. евро специално за заплатата на специалиста, остават като капка в морето.

По неофициална информация претенденти за овакантения пост са треньорът на ЦСКА Леонид Слуцкий, на когото ще се разреши да съвместява поста с този на клубния си отбор, и Олег Кононов, който в предишния сезон изведе „Красно-дар” до първи медали в историята им. Ако от РФС не се спрат на нито едно от предложенията, то временен наставник може да бъде Александър Бородюк.

Като цяло играта на сборная под ръководството на Капело през последните три години не прави впечатление. От една страна, Русия спечели квалификационния цикъл за световното в Бразилия, от друга страна, не успя да прескочи груповата фаза на мондиала и спечели само 2 точки от две равенства и една загуба. В евроквалификациите Русия загуби два пъти от Австрия и спечели срещу Лихтенщайн, което е недопустимо. Преди време, дори когато бе в България на гости на „Шоуто на Слави”, Капело обяви, че това е последният отбор, който ще води някога, след което се оттегля от активна кариера.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране