22.10.2023 | 19:01
Къщата в Барселона купена с европари от Банкя
Дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро

Фирмата на Валентин ЗлатевТера Тур Сервиз” е дала парите за къщата в Барселона където през 2013 г. се настанява манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си. Тя е в сърцето на корупционния скандал #Барселонагейт, тъй като има съмнения, че детето на Йовчева е от тогавашния премиер Бойко Борисов. В същия период, когато към Испания са преведени 3,13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3,18 милиона евро – показа съвместно проучване на BIRD и Биволъ.

Откъде са парите?

Прането на пари трудно се доказва. Дори когато необяснимото забогатяване е на показ, престъпният му произход трябва да се докаже от властите, а не от забогателия. На държавното обвинение се пада задачата да намери предикатното престъпление – корупция, търговия с влияние, финансови злоупотреби, измами, криминален трафик или някой от другите “четиристотин относително почтени прийома за отнемане на пари” /Остап Бендер/.

Такъв е случаят с Борислава Йовчева, млада манекенка от Сандански, която през 2013 г. заживява на широка нога в Барселона в къща за 3 милиона евро, отваря луксозен бутик на пъпа на каталунската столица и кара ново Порше. Испанските власти проведоха разследваха по сигнал на БОЕЦ и установиха необяснимото забогатяване на Йовчева, след което пратиха преписката на българската прокуратура. Според испанското разследване има данни за пране на пари и е замесен Бойко Борисов, с когото Йовчева имала специални отношения.

Две години по-късно българската прокуратура заключи, че няма доказателства Борисов да е намесен, но продължи разследването срещу Йовчева, нейния баща и други лица.

Въпросът за произхода на парите остана неизяснен, но българското разследване все пак се добра до нови данни и обстоятелства. Финансовата следа е проследима, тъй като Йовчева е пожелала да се устрои в прилична държава като Испания, където не можеш да се сдобиеш с имоти и бизнес за милиони като извадиш пари в кеш от чекмедже.

Проследяването на парите по банков път разкри ролята на фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД в покупката на къщата в Барселона за 2,9 милиона евро. Тя е описана в документите, депозирани в Народното събрание от Иван Гешев с искане да бъде свален имунитетът на Бойко Борисов и той да бъде обвинен по делото Барселонагейт. Разследващите са установили безспорно следните факти:

➤ през март 2013 година Александър Чаушев купува за 2 900 000 евро къща с басейн с обща застроена площ 559 кв.м., находяща се на ул. “Francesc Ribalta” № 8 в барселонското предградие Esplugues del Llobregat. Чаушев финализира сделката в Испания на 5 май 2013 г., когато заплаща и нотариална такса от 232 000 евро.

Вписването за покупката на къщата посочва цената от два милиона и 900 хиляди и нотариалните такси 232 000 евро.

➤ средствата за закупуването на имота обаче не са на Чаушев. Те са му предоставени съгласно договор за мандат, сключен между него и фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД. Договорът е от 15.02.2013 г. и в него е посочена изрично цената на имота.

Из искането на прокуратурата за сваляне на имунитета на Борисов.

Към тези факти проучването на BIRD и Биволъ добавя многозначителното обстоятелство, че дъщерна фирма на “Тера Тур Сервиз” за кратко време е акумулирала съпоставима сума от европейски проекти, които изглеждат съмнително нагласени и на силно завишена стойност. Тези нови факти не са изследвани от прокуратурата и дават възможно обяснение за предикатното престъпление, а именно, злоупотреба с европейски фондове.

Златеви: “Чаушев да намери някаква сграда”

“Тера Тур Сервиз” ЕООД е собственост на “Агрохолд” АД, която от януари 2023 г. е преименувана на “Тера Уей Инвестмънт Груп” АД, а 99% от акциите на “Агрохолд” АД се държат от кипърската “Тера Уей Холдинг Лимитид” (Terra Way Holding Limited). “Тера Уей” е с действителен собственик Валентин Василев Златев – близък приятел на Бойко Борисов и дългогодишен директор на Лукойл България.

Златев е разпитан по делото Барселонагейт, а неговия баща Васил Златев е разпитан даже два пъти. В показанията си пред прокурора, Валентин Златев обяснява покупката на къщата така: Дружеството, в което баща му е мениджър, проучвало да закупи хотел в Испания, и едновременно с това къща, в която да живее българския персонал. Сделката за хотела не се случила, но къщата била придобита, за да се използва от командированите хора там и впоследствие да се продаде с цел инвестиционна печалба.

С покупката се наел Александър Чаушев, близък на Златев от гимназията и от следването им в Москва. Златев не бил проявявал интерес към този имот и не знаел кой живее там, но знаел, че след продажбата на имота парите се върнали обратно във фирмата “Тера Тур Сервиз” ЕООД.

Валентин Златев казва още, че не познавал Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев. С Бойко Борисов били приятели, но никога не били коментирали този имот в Испания и никога не бил получавал предложения да финансира негови проекти в страната и чужбина. Не бил чувал и за испанските фирми Numin Invest /където е апортирана къщата/ и Ema BGS /която притежава луксозния бутик на Йовчева/.

Бащата Васил Златев /вече покойник/ дава малко по-различна версия за придобивката на имота. Там трябвало да спят служители на фирмата, командировани за обучение по договор с RIU /голяма международна туристическа компания/. На Чаушев било възложено “да намери някаква сграда”.

При предишния си разпит казахте, че имотът е закупен с инвестиционна цел, а сега за обучение на хора. Кое е вярното? – пита прокурорът. “Не си спомням, но за мен е било за обучение” – отговаря Златев. Той твърди още, че дори не бил обсъждал сделката със собствения си син, което противоречи на изложението на Валентин Златев.

Фактите сочат, че никакъв персонал на фирмата не е живял там, а имотът е предоставен на Борислава Йовчева и нейното семейство. Не е постигната и целта за инвестиционна печалба, тъй като къщата е продадена през 2021 г. за 1.8 милиона евро. Така “Тера Тур Сервиз” е загубила над 1 милион евро.

Евромилионите от Банкя

И ако обучения в тази испанска къща не са се провеждали, то в България са се провеждали и още как. Обучения с европейски пари. Проучване на кръга от фирми свързани със Златеви показа, че в същия период, когато е придобита къщата, върху тях се е изсипал златен дъжд от еврофондовете. Милиони идват от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, а основният възложител е НИОКСО – държавен институт за обучение на педагози. Забавно съвпадение е, че този институт е базиран в Банкя, където живее и Бойко Борисов.

Приятелството между Борисов и Златев има и мащабни икономически измерения, както отбелязва и посланикът на САЩ Джон Байърли още през 2006 в свой секретен доклад, публикуван от Wikileaks и Биволъ:

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на “Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

Вече като премиер Борисов подсили тези връзки със щедри държавни подаръци. Пример за това са пристанището “Росенец”, дадено на концесия на Лукойл за 35 години, бетонирането на горивния монопол и манипулираните обществени поръчки за милиарди, които отиват в свързваната със Златев фирма “Джи Пи Груп”.

Но ако в случая с “Джи Пи Груп” връзката със Златев е индиректна и опосредствана, то в Барселонагейт е твърде директна. Европарите са минали през “Хорнит” ООД , която в този период е собственост на “Тера Тур Сервиз” /24%/ и “Агрохолд” /76%/. Агрохолд пък е едноличен собственик на капитала на “Тера Тур Сервиз”. И двете фирми са с краен собственик Валентин Златев през кипърска офшорка. Управител на “Хорнит” и на Тера Тур Сервиз е едно и също лице – Лъчезар Тодоров, който е преговарял с Чаушев за покупката на къщата.

Дружеството “Хорнит” е туроператор и основната му дейност е да продава туристически пакети, самолетни билети и настаняване в хотелите на Златеви. Самостоятелно и в различни консорциуми “Хорнит” ООД е предоставяла и предоставя услуги на държавни институции – основно самолетни билети, показва справка в системата СЕБРА.

До 2013 г. “Хорнит” не е сред компаниите, печелили европроекти, както и Борислава Йовчева не е жител на Барселона. Началото на 2013 е ключов период, защото тогава “Тера Тур Сервиз” купува къщата на Йовчева, а дъщерната й “Хорнит” се включва в 2 проекта, финансирани с европейски пари, където изпълнява в различни обединения 4 обществени поръчки. Три от тях са с възложител НИОКСО и една е на Министерството на здравеопазването.

Информация за тези проекти и обществени поръчки се открива в системата UMIS, в Агенцията за обществени поръчки и в системата за разплащания СЕБРА.

Във всички тези поръчки се наблюдават странности, характеризиращи нагласените търгове, предназначени за “правилния” изпълнител.

Проект BG051PO001-3.1.03-0001 “Квалификация на педагогическите специалисти” и по-конкретно “Провеждане на обучения на учители за превенция на училищното насилие, агресията и други” за 9 милиона лева.

Обществена поръчка по преписка 01473-2012-0001 е открита с решение №: 109-КПС-03 от 24.09.2012 г. и е публикувана на 06.11.2012 г. Тук прави впечатление, че първоначално срокът за получаване на офертите е 30.11.2012, но впоследствие с ново решение от 19.11.2012 е коригиран до 03.12.2012, а условията за кандидатите са редактирани съществено.

Невероятно съвпадение е, че точно на 03.12.2012 е регистрирано ДЗЗД “Обединение за обучение Не на насилието”, ЕИК 176553232, в което “Хорнит” държи 53%.

Решението за възлагане на поръчката е взето на 02.08.2013 г., а на 02.09.2013 г. е сключен договор ДО18-КПС-03 като за контакт е посочен имейл и телефон на “Хорнит”.

От системата СЕБРА се вижда, че по този договор са изплатени 9 037 903,21 лв. На “Хорнит”, която има 53% в обединението се полагат 4 790 088 лв.

Забележително е също, че в информацията за този проект в системата UMIS отсъства именно това ДЗЗД с “Хорнит”, въпреки, че е усвоило голяма част от парите.

Друга обществена поръчка по същия проект е за “Обучение на детски учители за работа в групите за задължителна предучилищна подготовка” за 3,7 милиона лева.

Преписка 01473-2012-0005 е открита с решение №: 133-КПС-03 от 07.11.2012 г.

На 02.01.2013 условията са променени съществено.

На 23.01.2013 е създадено ДЗЗД “Дружество за обучение на детски учители”, ЕИК 176453004. В него “Хорнит” държи 12,5%.

На 26.09.2013 г. е сключен договор ДО20-КПС-03. По този проект са изплатени 3 744 133,91 лв. Или за “Хорнит”, която има 12,5%, сe полагат 468 016 лв.

Трета обществена поръчка по същия проект е за “Обучение на педагогически специалисти за формиране на знания, умения и компетентности за работа в интеркултурна среда” за 3,5 милиона лева и с номер на преписка 01473-2013-0001. Процедурата е открита с решение №: 132-КПС-03 от 07.11.2012 г. Обявена е в сайта на АОП на 24.01.2013 г. , но месец по-късно, на 05.02.2013 г., методологията за оценка е променена съществено.

На 20.02.2013 е създадено ДЗЗД “Дружество за обучение за работа в интеркултурна среда”, ЕИК 176468821. В него Хорнит държи 10%. На 31.05.2013 е сключен договор ДО 09-КПС-0.

Изплатени са 3 582 880, а на Хорнит се полагат 10% или 358 288 лв.

Както се вижда, нито една от поръчките на института от Банкя не е минала гладко. Променяни са дати, нагласяни са параметри и са редактирани условията по търговете.

Това обаче не е всичко. “Хорнит” е получила европари и от Министерството на здравеопазването по проект BG051PO001-5.3.02-0001 “Спри и се прегледай” за 1,9 милиона лева.

Преписката е 00080-2012-0071, а процедурата е открита с решение №: РД-17-598 от 17.10.2012 г На 26.11.2012 г. е създадено ДЗЗД Обединение “Здравеопазване за всички” ЕИК 176461403. В него Хорнит държи 30%.

На 22.01.2013 г. е взето решение за възлагане на поръчката, а на 22.02.2013 е сключен договор: РД-17-159. По този проект са изплатени 1 950 889,92 лв. За “Хорнит” с неговите 30% това прави 585 266 лв.

Така от тези четири обществени поръчки на “Хорнит” ООД се полагат 6 201 658 лв. или 3 180 337 евро.

Да припомним, че цената на къщата в Барселона e 2,9 млн. евро плюс 232.000 евро нотариални такси или общо 3 132 000 евро.

Наливането на европейски пари в “Хорнит” се отразява благоприятно на финансовото състояние на дружеството. За 2013 и 2014 г., когато са получени плащанията от европроектите, то отчита печалба съответно 232 000 лв. 1 263 000 лв., а през 2014 г. дружеството майка Агрохолд вдига капитала му с 1 563 710 евро. Следващата 2015 г. “Хорнит” приключва на загуба от 1,8 млн. лв., показват годишните финансови отчети на дружеството.

Забележително е също, че преди 2013 г. “Хорнит” не е взело нито лев от европейските фондове. След урожайния период с “възложителя от Банкя”, фирмата е спечелила само два проекта с еврофондове, които са за по-скромни суми. Единият е от 2018 г. със Софийски университет за организиране и провеждане на обучителни школи – 36 810,83 лв., а вторият от 2020 г. за осигуряване на самолетни билети за “Главна инспекция по труда” – 119 794,59 лв.

Фондове на ръчно управление от Борисов

Разбира се, изобилното европейско финансиране за дружество от холдинга на Валентин Златев, приятел на премиера Бойко Борисов, който с друго дружество купува къща в Барселона, където живее приближената на Бойко Борисов, може да е само съвпадение. Съвпадение има както във времето на покупката на къщата в Барселона, така и в получените и похарчени суми с около 2% отклонение. Разликата от около 50 000 евро между цената на къщата и усвоените европари може да се обясни със съпътстващи разходи по сделката и с хонорара на Чаушев, който се нагърбил да осигури сградата.

Тези съвпадения обаче заслужават цялото внимание на Европейската прокуратура, след като българската реши да закрие казуса с къщата в Барселона. Защото става дума за милиони на европейския данъкоплатец.

Още повече, че е налице информация как Борисов в качеството си на премиер лично се е разпореждал да бъдат извършени неправомерни действия с европейски средства. Такъв е случаят със скандалния “канибалски сигнал”. От разказ на бившия МВР министър Бойко Рашков се разбра, че Борисов заплашил шефа на ДФЗ Светослав Симеонов, защото отказвал да възстанови на фирма 1,4 млн. лв. ДДС по проект за храни за бедни, финансиран от ЕС. А Симеонов отказвал, защото представените фактури били фалшиви.

Заплахата била особено груба: “Как му е казано, че има жена и деца, които няма да разберат дали не ядат неговото месо. И това нещо е казано от този и нека спре да говори”, заяви Рашков по адрес на Борисов. В сигнал до МВР собственикът на фирмата, който пожела анонимност на този етап, пише дословно следното: След седмица /Мирослав/ Найденов ми звънна много щастлив и дословно ми каза: “Борисов извика този циганин Симеонов, смаза го, шамар му удари, циганинът реве пред мен”. След къс период от време, не си спомням колко, 1 400 000 лв. бяха получени по сметката на фирмата ми от ДФЗ.

За да се отблагодари на Борисов, подателят на сигнала набавил 250 000 лв. кеш, сменил ги в евро и ги предал на Мирослав Найденов в тоалетната на ресторант на площад Македония. Това е де факто рядко срещано признание за престъплението “подкуп”, изпратено до МВР на 06.07.2021 г. и подписано от подателя, който изрично изразява желание да свидетелства пред компетентните органи. И до момента този сигнал отлежава някъде в прашните папки на прокуратурата.

В случая със Златев едва ли се е стигнало до шамари и заплахи да го направят на салам ако не купи къщата в Барселона. Европейските пари са свършили работата по дискретен и елегантен начин, за да скрепят омертата между двамата. И да подсилят “лоялността /на Борисов б.ред/ му (и неговата уязвимост) към Златев”. В новото си амплоа на евроатлантик Борисов вече не е лоялен към резидента на руските интереси у нас и иска да скъса с уязвимостите. Това не е лесно, тъй като една дума на “Василич”, както Борисов нарича Валентин Златев, може да съсипе защитната линия на Бойко Борисов и да го върне в епицентъра на Барселонагейт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране