11.07.2016 | 1:36
Късо съединение на мадам Соня Кадиева с АЕЦ
Фамилията на хранилка от енергетиката, издържа се от евтин ток
АЕЦ „Козлодуй“ е дръпнала шалтера на евтиния ток за фамилията на депутата Георги Кадиев. Късото съединение е станало броени дни преди „бореца с корупцията“ да подеме атака срещу шефа на атомната централа, съобщава „Телеграф“. Фирми, търгуващи с ток, собственост на съпругата му Соня, не само са изключени от търг за продажба на евтината енергия, но и губят правото да се ползват от ресурса за година напред.

Мъст

Скандалът пламва на 30 юни 2016 г. Едната фирма на търговеца на ток Соня Кадиева „Енерджи Съплай“ ЕООД отпада от търговете за продажба на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ за една година. На 3 юли е отстранена и втората фирма на мадам Кадиева – „Енерджи Съплай Гриин“ ЕООД. Причината е неспазване на сключени договори и неплащане на гаранции за закупена и отказана електроенергия. А на 4 юли съпругът й – независимият депутат Георги Кадиев, обяви във Фейсбук, че „преди повече от месец при него е постъпил сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на настоящия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов“. Дни преди Кадиев да прокламира, че се бори с нередности в Първа атомна се оказало, че съпругата му има проблеми с изпълнението на единия от договорите. Санкцията за некоректен партньор е, освен че АЕЦ прибира внесените гаранции от търговеца, той губи и правото да участва на търговете за година напред.

Наглост

Кадиева настояла пред служителите от управлението на централата да й направят компромис. Съпругът й дори се обадил на шефа на АЕЦ и му обяснил как може да стане врътката. „Правилата са изложени на сайта на АЕЦ-а и не е нормално за един наш партньор те да не важат, а всички други да ги спазват“, обясни Ангелов пред „Телеграф“. След 3 дни и другата фирма на Кадиева не платила гаранцията за участие, както и авансовата вноска за енергията, както се изисква по договор. Така двете фирми на Кадиева отпаднали с гръм и трясък от бъдещите търгове за ток за година. „Кадиев се кичи с етикета борец срещу корупцията. А самият той и съпругата му в действията си се опитват да заобикалят закона и правилата в АЕЦ Козлодуй“, коментира Ангелов. Бомбата, че има нещо нередно около бизнеса с ток на фамилията, хвърли в четвъртък депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по бТВ. Той обяви, че има и сигнали в комисията за борба с корупцията срещу съпругата на депутата за укриване на данъци от нейна фирма и за привилегировано отношение на същата фирма спрямо търговията с ток от АЕЦ.

Ясла

Съпругата на напористия политик Соня по образование е експерт в областта на туризма. В периода, в който мъжът й израства под крилото на тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, тя започва да търгува с електроенергия и фирмите се разрастват до 6 на брой и са сред крупните играчи на пазара. Твърди се, че всички лицензии за търговия с ток са получени с протекцията на Овчаров. Съпругата притежава и компании в Македония и Сърбия – „Енерджи Съплай Македония“ и „Енерджи Съплай Белград“, които според експерти са свързани лица и може да източват част от печалбата на българското дружество. В практиката си като купувач на ток мадам Кадиева ползвала хватки, чрез които постигала допълнително намаление на цената, като поемала сделки след провалили се търгове. Служителите в търговската дирекция на атомната централа се оплаквали от авторитарния й характер. Тя не търпяла отказ и възражение. Кадиева почти винаги имала някакви проблеми, искала да й се правят компромиси, да се приемат отстъпки в цената, която е вече договорена, да не плати навреме. Кадиев лично се обаждал в централата да ходатайства за фирмите на жена си, разказват работещи в централата.

Доходи

За четирите години от 2010 до 2013 г. включително „Енерджи Съплай“ е отчела 328 милиона лева приходи. Печалбата й обаче за този период е била едва 3,058 млн. лв., тоест под 1% от приходите. В годишните декларации пред Сметната палата Кадиева декларира 250 000 лева годишни приходи. Досега и двете фирми за търговия на ток „Енерджи Съплай“ и „Енерджи Съплай Грийн“ на Кадиева са купували ток от атомната централа. Годишният им оборот е около 40 млн. лева. Общият оборот за цялата страна е 70-80 млн., тоест те за закупили почти половината от произведената от АЕЦ „Козлодуй“ електроенергия, обясни бившият директор на централата. Двете фирми на семейството се различават по политики и участия в търгове. Търговецът Кадиева е спечелила поръчки и ще снабдява с ток освен община Бургас президенството и 14 обекта на Министерски съвет. Финансовите от отчети на фирмата на Кадиев също показват стряскащи данни. Опитващият се да се представи за стожер на морала и честността депутат е обявил не само колосална печалба от 7,5 млн. лева в „Кадиев Глобал“ ЕООД през годините от 2006 г. насам, откакто активно навлиза в политиката, но и касови наличности в размер на 6 089 000 лева. Експерти твърдят, че тази колосална наличност е признак за укриване на данъци. В края на 2013 г. „Кадиев Глобъл“ ЕООД пък предоставя заем от точно 6 000 000 лева на „Енерджи Съплай“ на съпругата му.

Спасил се на косъм, засега

Кадиев спасил солидния си бизнес с ток на косъм преди две години заради падането на правителството на Пламен Орешарски. Тогава е имало множеството оплаквания от нелоялните практики на фирмата на жена му. През април 2014 г. тогавашният шеф на ДКЕВР Боян Боев е назначил проверка на цялостната лицензионна дейност на дружествата. Точно преди проверката да започне обаче правителството на Орешарски пада и в държавната администрация настъпва хаос, подготовка за предсрочни избори и на Кадиев му се разминава. Сега обаче примката около безметежния му бизнес на гърба на държавата се затяга, тъй като до дни в парламентарната комисия по борба с корупцията и конфликт на интереси ще бъдат внесени сигнали за нередностите около фамилния му бизнес. Затова съобщи зам.-шефът на комисията Методи Андреев, а Валентин Николов, зам.-председател на Комисията по енергетика и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй”, потвърди този факт пред „Телеграф“.

Ударно влиза в бизнеса

Жената на Кадиев Соня Кадиева е един от най-активните търговци на ток, който започва да купува електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” още от 2008 г., почти веднага след като се сдобива с лицензия на търговец. Фирмата „Енерджи Съплай“ на Кадиева получава документа само за месец и половина на 20 декември 2007 г. Заявлението за издаване на лицензията е разгледано въпреки редица нарушения. Самият Кадиев е гарант на бъдещия търговец на електроенергия Соня Кадиева, която е завършила туризъм и няма никакъв опит в търговията с енергия. ДКЕВР разглежда заявлението й за търговец още преди гаранцията от 2000 лева да е внесена в „Пиреос банк“. От 2008 г. Кадиева вече купува ток от АЕЦ “Козлодуй“, съобщи бившият изпълнителен директор Димитър Ангелов. По това време на пазара работят само 5-има търговци на електроенергия и полето за развитие на бизнеса е огромно, конкуренцията малка, а пълната либерализация предстои. В момента над 80 лицензирани търговци работят на пазара и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) непрекъснато лицензира нови конкуренти на една от най-активните търговки на ток. Соня Кадиева купува ток от най-евтините централи АЕЦ “Козлодуй“, „Марица-изток 2“ и от борсите в Румъния и Унгария, където цената е твърде ниска.

Живеят в палат за 1 млн. евро

Семейство Кадиеви буквално живее с бизнеса с електроенергия, тъй като обитава фирмен имот. През 2009 г. „Енерджи Съплай“, собственост на 46-годишната Соня Петрова Николова-Кадиева, купува за 400 хиляди лева имот, включващ многофамилна къща – масивна жилищна сграда, намираща се в София, на ул. 23-та, вилна зона „Американски колеж“. Имотът се простира на 730 кв.м, а върху него са построени две сгради, всяка от които има обща разгърната застроена площ от по 250 кв. През 2015 г. имотът е продаден за 0 (нула) лева на „Номасто“, която фирма също е собственост на Соня Кадиева. В сайта за луксозни имоти подобна къща от 600 кв. и двор 800 кв. се продава в момента за 1 милион евро.

Съмняват се, че компроматът е фалшив

Бивши шефове и енергетици от АЕЦ „Козлодуй“ се съмняват в истинността на документа, разнасян от Кадиев по медиите, с който той атакува вече бившия шеф на АЕЦ Димитър Ангелов, че е вършил далавери. „Като човек, който е виждал многократно подписа на Ангелов и който има винаги под ръка поне няколко хартии, подписани от него, мога да заявя с 99% сигурност, че подписът под офшорния документ, показан от Кадиев, не е на Ангелов. Доста добър, но не перфектен фалшификат. Елементарна експертиза ще го докаже, но поводът е намерен и Ангелов е отстранен. Според мен някой е изпържил Ангелов и даже подозирам защо“, се казва в изпратено до ядрения физик Георги Котев съобщение от специалист от централата. Защо физикът Котев – един от най-яростните критици на опасни технически и корупционни практики в централата, се съмнява в последните сигнали и „антикорупционни“ изяви на Кадиев, може да се прочете в блога на самия физик. Обвинението на Кадиев за опорочен търг за избор на изпълнител на апаратура за контрол на неутронния поток, тоест за контрол на верижната реакция на делене на тежките ядра в реакторите, също издиша, смята Котев. През януари 2016 г. именно Димитър Ангелов прекратява процедурата поради негодност на явилите се фирми да я изпълнят, обяснява Котев. Според него именно прекратяването на тази обществена поръчка стояло в дъното на скандала, който Кадиев раздуха.

Кариера под крилото на Овчаров

Сивият кардинал в БСП го урежда с постове

Шеметната политическа и бизнес кариера на семейство Кадиеви е подплатена солидно от вездесъщия сив кардинал в БСП и енергиен експерт Румен Овчаров.

През 2005 г., когато се създава Тройната коалиция начело с БСП, Кадиев става член на управляващата партия и е избран във Висшия партиен съвет. Напористият политик веднага е изстрелян на поста зам.-министър на финансите с ресор приходни агенции именно от квотата на Овчаров. Публична тайна е, че тогавашният зам.-шеф на БСП има лична квота в разпределението на висши постове от името на Столетницата. Заради конфронтации с тогавашния си началник в МФ Пламен Орешарски обаче Кадиев не се задържа и 1 година на поста и бива сменен.

Ментор

Неговият политически ментор обаче не го оставя на произвола на съдбата и го урежда с избираемо място в листата на общински съветници от БСП. Докато бизнесът на съпругата му разцъфтява, Кадиев строго съблюдава интересите на своя господар и се утвърждава като негова дясна ръка и водач на червените съветници, известни заради верността си към своя шеф като овчарки. През 2009 г. Кадиев е гласен за мажоритарен кандидат-депутат, но въпреки натиска на Овчаров не получава сигурно място в листата, съответно остава прост общински съветник с място в борда на „Топлофикация – София“. След съкрушителна загуба на местните избори в София срещу Йорданка Фандъкова през 2013 г. Кадиев най-сетне се намърдва на лелеяната депутатска банка, откъдето не успяха да го отместят дори съпартийците му, когато го изключиха от групата на БСП заради неспазване на партийната дисциплина. И се сниши в редицата на независимите депутати.

Журналист

Преди да стане мастит политик и съпруг на бизнесдама, младият Кадиев също по примера на един друг олигарх с червени бузи, който е израсъл на гърба на държавата, е бил блед репортер. Макар и по документи да е работил в друга печатна медия и архивите й да не са особено обогатени с неговото творчество, Кадиев е известен като автор на митичната статия във в. „Дума“ със заглавие „Време е да обуздаем организираната престъпност“. Материалът е подписан от покойния шеф на корпорацията „Мултигруп“ Илия Павлов и става известна с израза „гущерът да си отреже опашката“, което е призив сенчестите групировки да изкарат бизнеса си на светло. Малко след като направил тази услуга, младият репортер печели стипендия за Харвард от фондация, собственост на бизнес партньор на „Мултигруп“. Така образованият през комунизма в Москва, а след това обучен през демокрацията в САЩ младеж вече е подготвен да се впусне в политиката, докато неговата съпруга го обезпечава финансово със солидния си бизнес. Разбира се, гарантиран от политическите покровители на мъжа й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране