31.01.2023 | 12:17
Китай обвини САЩ за войната в Украйна
Америка продължава да продава тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължава и засилва конфликта
Си Дзинпин

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

„САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта“, заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като „неоснователни подозрения“ и „безпочвен шантаж“.

Тя коментира съобщението, че Съединените щати са постигнали единодушие с Нидерландия и Япония за ограничаването на износа на оборудване и компоненти за производителите на полупроводници в Китай. Мао каза, че Пекин „няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании“.

По думите й САЩ злоупотребяват с контрола върху износа, за да защитят своята хегемония и лични интереси, опитвайки се да създадат малка група с други страни и да ограничат развитието на Китай, използвайки икономически, търговски и научно-технологични въпроси за политически цели, сериозно нарушават пазарните правила и международния икономически и търговски ред.

„Китай е категорично против това“, подчерта Мао Нин, добавяйки, че Пекин ще следи отблизо какво се случва и решително ще защитава своите интереси и права, предава Радио Китай.

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва „червена линия“, подкрепяйки Тайван.

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

1 коментар

  1. Стилиян Бурханларски каза:

    Трудни разговори в Пекин очакват г-н Блинкън,както по казуса Войната в Украйна,така и по икономическите отношения САЩ-Китай.Очевидно е,че САЩ нарушават правилата на свободната търговия и международнияикономически ред с цел да ограничат развитието на Китай,което е заплаха за американската хегемония в света.
    За пръв път сме свидетели на заявена ясна и категорична позиция на Китай,че САЩ са създали условия за войната в Украйна и като предоставят тежки смъртоносни оръжия на Киев разпалват опасно конфликта с непредвидими за света последици.
    Това още веднъж показва,че Пекин недвусмислено подкрепя Москва в очевидния й сблъсък със Запада на украинска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране