24.01.2023 | 12:21
Кой се готви да управлява България?
НДСВ явно ще иска да измести "Български възход" от следващия парламент. И да стане "първа резерва" за потенциален бъдещ кабинет на ГЕРБ
С всеки пореден предсрочен вот политическите задачи пред българските партии се усложняват – не само заради скептицизма и разочарованието на избирателите, призовани да гласуват за пети път в последните две години. Но от руините на третия мандат три партии пуснаха гълъби на надеждата, че в следващия парламент правителство ще има – дори ако се наложи ГЕРБ да прескочи забраната за коалиция с БСП в устава си.

Нероденият кабинет на ГЕРБ, ДПС и БСП би могъл да се материализира в 49-ото Народно събрание с мандат на партията на Бойко Борисов, опакован като експертен, програмен или в какъвто и да е неологизъм. Но Винаги има но. Ако преди година, когато Русия започна войната в Украйна, миролюбието на БСП, призивите ѝ за неутралитет и съпротивата срещу ясна и категорична позиция в подкрепа на Киев не биеха толкова на очи, сега въпросът къде стои България не търпи увъртания и уклончиви отговори. След три месеца БСП ще е все така сгоден партньор за “колегите” от статуквото, но позицията в орбитата на Кремъл носи повече щети – и може да бъде заменена с друга политическа сила, която е подръка.

Първа резерва

Например НДСВ. Осем години след конгреса си през 2015 г. партията свика нов, за да обяви възраждане – и участие в следващите избори. Преди я разпознаваха по царя, но колко от гласувалите през 2001 г. за (не)коронованата особа биха подкрепили сега Национално движение за стабилност и възход? На изборите през 2009 г. партията спечели малко над 3% и оттогава пропуска парламентите. Но НДСВ има какво да напомни – по време на съвместното управление с ДПС (2001-2005) България стана член на НАТО, така че по подразбиране партията се брои за евроатлантическа.

Какво, че бившият ѝ лидер и бивш премиер Симеон Сакскобургготски демонстрира отлични отношения с руския посланик Елеонора Митрофанова и руски духовници, и че нарече изгонването на руските дипломати през миналата година “провокативно” и “почти поръчково”. Разбира се, най-напред НДСВ трябва да прескочи 4-те процента – ако ѝ провърви като на “Български възход”, която получи прилив на гласове в последните часове на изборния 2 октомври.

ГЕРБ в схватка с “Промяната”

До датата на вота всяка от политическите сили в 48-ия парламент ще продължи със своите битки. ГЕРБ например са фокусирани да покажат колко несъстоятелни са от “Продължаваме промяната” (ПП) – не без помощта на служебното правителство и прокуратурата. Президентският кабинет често критикува свършеното от министрите на ПП, също и на БСП, но не и тези на другите две политически сили в коалиционното правителство – “Има такъв народ” и “Демократична България” (ДБ). Правосъдният министър Крум Зарков изтъква приемственост със своя предшественик от ДБ Надежда Йорданова.

За ПП задачата е особено трудна. Служебното правителство си приписва като постижения забавянето на инфлацията и намаляване на цените на горивата, получи и първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост, пусна в експлоатация и интерконектора с Гърция. А сега и земеделският министър Явор Гечев обявява как от встъпването в длъжност на служебното правителство нито един камион на ГКПП “Капитан Андреево” не е обработен от частна фирма. Така един от слоганите на ПП в кампанията за 2 октомври – за спряната корупция на “Капитан Андреево”, вече е изваден от употреба.

Освен че трябва да се противопоставят на очерняща кампания, на такава, която омаловажава постиженията им, предстоят и трудни преговори за общо явяване на изборите с ДБ. Това означава определяне на водачи и състав на листи от четири партии, изчерпващи голяма част от политическия спектър – без радикализация на крилата. Ако издържат това изпитание и предизборната кампания, значи са минали бойното кръщение за местните избори.

Презареждане за “Възраждане”

За ДПС както винаги – колкото повече, толкова повече. Повече гласове извън традиционните крепости, повече от изселниците. И “Възраждане” ще се бори да презареди и инструментът е налице – чрез референдума в защита на българския лев (eрго, срещу еврото). Подписи се събират три месеца, а краят на акцията почти ще съвпадне с изборите.

Това е ясна за всички кампания, без особени напъни, и с активна работа на терен. А докато върви реторика срещу еврото, а значи и анти ЕС, правителството не си мърда пръста за каквато и да е информационна кампания, свързана с въвеждането на единната европейска валута. Макар да е задължено за това с решение на 48-ия парламент.

За БСП и “Български възход” задачата е о-це-ля-ва-не. Ръководената от Корнелия Нинова партия ще има конкуренция в лицето на новото ляво обединение. Дори да не я застраши сериозно, ще откъсне гласове, което само ще засили агонията на социалистите, но няма да застраши влизането им в парламента. Виж, за “Български възход” нещата са на живот или смърт – или ще успеят, или си отиват. В 48-ия парламент нищо не зависеше от тях, но винаги бяха готови да се принадят и да предложат услуги. Нито леви, нито десни, нито риба, нито рак, и евроатлантизмът им е мюре. Сега НДСВ ще се опита да ги измести от последното място.

ГЕРБ и ДПС ще почакат.

“Дойче веле”

1 коментар

  1. Чочо каза:

    Сбогом на илюзиите на Крушовенската “дева” Нинова за власт! Лъжата си отива…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране