07.12.2023 | 12:42
Комбина: Шефове на “А1 България” и “Виваком” инвестирали заедно в “Телеком Албания”
Тесни връзки в българския телекомуникационен сектор

Изпълнителните директори на две от трите водещи телекомуникационни компании в България – “A1 България” и “Виваком”, Александър Димитров (действащ директор) и Атанас Добрев (директор до 2021 г.), са поддържали близки приятелски, а в определен момент – и бизнес връзки (чрез компаниите на техните съпруги). Освен това, преди няколко месеца Димитров е бил разследван от акционерите на A1 във Виена за сделка на неговата съпруга с неговия конкурент и приятел Добрев за “Телеком Албания” (“Telecom Albania”). Въпреки че не е открито никакво нарушение, историята е показателна за неформалните връзки, които обхващат българската телекомуникационна индустрия.

И докато Александър Димитров продължава да е начело на “А1 България”, Добрев напусна поста си във “Виваком” през декември 2021 г. след смяната на собствеността на телекома. През 2020 г. Спас Русев и “ВТБ Капитал” продадоха “Виваком” на “United Group”, основан от сръбския милиардер Драган Шолак. В момента тече тежка битка между “А1 България” и “Йеттел”, от една страна, и новите собственици на “Виваком” заради опита им да придобият “Булсатком” и по този начин да сложат ръка върху голяма част от телеком сектора.

“Интегритетът е основата на нашия бизнес. Честен. Справедлив. Прозрачен.”

Това е слоганът на една от водещите телекомуникационни групи в Централна и Източна Европа – “A1 Груп”.  Заявката за интегритет обаче е под въпрос заради странна история, която излиза на яве тази година, свързана с изпълнителния директор на българския клон на групата (“A1 България”) – Александър Димитров. През пролетта на 2023 година той е разследван от екип специалисти на “PricewaterhouseCoopers Австрия” (PwC), наети от централата на “A1 Груп” във Виена. Поводът е негово предполагаемо тайно участие (чрез фирми на съпругата му) като скрит инвеститор в покупката на “Telecom Albania” през 2019 година и неговата последваща препродажба на унгарската компания 4iG през 2022 година.

Двете сделки, официално извършени от известните български бизнесмени Елвин Гури (от албански произход) и Спас Русев (по-късно заменен от Атанас Добрев), донесоха солидни печалби на инвеститорите. Албанският телеком беше купен за около 50 млн. евро и препродаден три години по-късно на цена от 120 млн. евро до 150 млн. евро, според различни източници.

Въпреки че проучването на PwC потвърждава повечето от фактите, предоставени на екипа от анонимен изобличител, PwC не намира “нередности” или “криминално релевантно неправомерно поведение” от страна на Димитров. Централата на A1 във Виена също не е предприела никакви публично обявени действия по отношение на предполагаемите лични инвестиции на семейството на Александър Димитров.

Австрийският Der Standard и BIRD също получиха достъп до сигнала на изобличителя и го проучиха внимателно, използвайки официални открити източници.

Личен въпрос

A1 официално не отрича транзакциите, но отговори на нашето медийно запитване с коментара, че това е “личен въпрос”: “Групата А1 и A1 България са запознати с информацията, на която се позовавате във въпросите си относно потенциални транзакции на съпругата на висш директор в А1 България. В тази връзка, независима международна организация беше наета да проведе задълбочен аудит в съответствие със стриктните и сертифицирани правила за вътрешен контрол на Групата А1. Резултатът от прегледа показа, че няма нарушение на корпоративните правила за съответствие и принципи, нито нарушение на каквито и да е съответни, приложими закони и разпоредби. Той заключи, че случаят се отнася до личен въпрос, който не засяга бизнеса на А1 в България или в която и да е друга страна, в която А1 работи. Правилата за съответствие са твърдо вкоренени в културата на Групата А1 и нейния български клон. Спазването на строгите правила за съответствие формира поведението и отношението на всички мениджъри и служители”, казва А1 в официалното изявление след изпратените въпроси.

Сделката: Русев, Гури и Добрев са явно в нея…

Инвестицията във втората най-голяма телекомуникационна компания в Албания – “Telecom Albania” (преименувана на “One Telecommunications Albania” през юли 2020 г.) е осъществена чрез българската фирма “Албания Телеком Инвест” АД. Официално българските предприемачи купуват телекома от OTE Group (част от Deutsche Telekom Group) на 7 май 2019 г.

Финансирането за инвестицията идва от банков заем от 48.5 млн. евро от Първа инвестиционна банка (България), отпуснат на 9 май 2019 г. По-късно (вероятно през 2021 г.), заемът е рефинансиран от няколко банки, включително ОТП Банк Унгария, Банка ДСК България и Банка ОТП Албания, за основна сума от 37 млн. евро със срок на погасяване от 10 години.

Първоначално (към края на 2019 г.) основните акционери в “Албания Телеком Инвест” АД са Спас Русев (65%) и Елвин Гури (35%), според годишния финансов отчет на българската компания за 2020 г., публикуван в Българския търговски регистър. След транзакции през март и юли 2020 г. акционерите (към края на 2020 г.) вече са Елвин Гури (чрез Guri Enterprises B. V. – 35%, и чрез River Styxx Capital в ATI Ltd., Кипър – 19.2%) и Атанас Добрев чрез ATI Ltd., Кипър – 45.8%.

Според неофициална информация от наш източник, запознат със сделката, Спас Русев излиза от инвестицията в “One Albania”, тъй като в даден момент е трябвало да върне частния си заем от Гури и го прави, продавайки акциите си в ATI Ltd., Кипър.

Два официални търговски регистъра (тези на България и Кипър) потвърждават, че Атанас Добрев влиза в инвестицията в “Telecom Albania” през 2020 г., докато все още се явява главен изпълнителен директор на “Виваком” – основен конкурент на А1 в България.

Димитров и Добрев са двама старши служители в телекомуникационната индустрия в България и имат 20-годишна история на приятелство. Преди да се присъедини към А1 през 2015 г., Димитров е бил главен търговски директор на “Виваком” в продължение на 7 години. По-рано е работил и в “Глобул”. Добрев става главен изпълнителен директор на „Виваком“ през юни 2013 г., но работи в компанията още от 2008 г. И Димитров, и Добрев се присъединяват към „Виваком“ през 2008 г. като част от голям мениджърски трансфер по това време от „Глобул“ (сега „Йетел“), където и двамата работят до 2008 г.

Добрев напусна “Виваком” на 3 декември 2021 г., според Българския търговски регистър. Спас Русев придоби „Виваком“ през 2016 г. и запази Добрев като главен изпълнителен директор до 2021 г., преди покупката от Драган Шолак.

На 21 март 2022 г. “Telecom Albania” беше препродадена на 4IG, унгарска IT компания, управлявана от хора, за които в международни медии се твърди, че са близки до Виктор Орбан.

…а Димитров – чрез съпругата си?

Директното участие на съпругата на Александър Димитров в “Telecom Albania” се вижда от официални отворени източници, но за много кратко време, точно преди препродажбата. Има индикации, че тя е влязла в инвестицията още при покупката на телекома, но това не може да се потвърди от открити източници, а може само да се подозира.

Според сигнала на изобличителя, Александър Димитров използва няколко компании, за да направи тайно инвестицията в албанския телеком – “Малвекс Инвест” ЕООД и “Малвекс Естейт” ЕООД. “Малвекс Инвест” ЕООД е основана през февруари 2022 г. от Атанас Добрев, като единствен собственик, който прехвърля 100% от акциите си само два дни по-късно на Мариана Николова Димитрова – съпругата на Димитров.

Добрев прехвърля акциите на Димитрова. Източник: Търговски регистър

Забележително е, че сделката е регистрирана в Българския търговски регистър с около 9 месеца закъснение. Междувременно, според Кипърския регистър “Малвекс Инвест” става акционер на кипърската “Albanian Telecom Invest” (ATI) на 9 март 2022 г. с Добрев като единствен инвеститор.

Malvex Invest придобива дялове в ATI Albanian Telecom на 9 март 2022. Източник: Търговски регистър на Кипър.

Но според договора за прехвърляне на дяловете, към този момент компанията Malvex Invest вече принадлежи на Мариана Димитрова.

Официалното обявяване за препродажбата на “One Telecommunications” (“Telecom Albania”) бе на 21 март 2022 г.

https://www.4ig.hu/4ig-has-become-the-largest-player-in-the-albanian-telecommunications-market-

На 11 юни 2022 г. “Малвекс Инвест” е заменен като акционер в ATI Ltd. от “Малвекс Естейт” (Malvex Estate) – която е друга компания, изцяло притежавана от Мариана Николова Димитрова. Тя я придобива през 2017 г. от германски инвеститори (“Residential Park Sofia”), близки до бившия президент на България Росен Плевнелиев, според българските медии.

Докато Спас Русев инвестира в ATI Ltd., Кипър, под собственото си име, Атанас Добрев участва не само директно, но и чрез друга българска компания – “Адарна” ЕООД, която той изцяло притежава и управлява заедно със съпругата си Паулина Добрева.

Според сигнала на изобличителя, въпреки че участието на съпругата на Димитров в ATI чрез “Малвекс Инвест” и “Малвекс Естейт” ЕООД е чак през 2022 г., то всъщност предшества тази дата. Според сигнала Димитров е скрил инвестицията си в ATI зад акционерен заем (на сума около 2.5 млн. евро) от друга българска компания, управлявана от адвокати. Тя е създадена на 8 април 2019 г. – само един месец преди завършването на сделката за придобиването на “Telecom Albania” (7 май 2019 г.). Според сигнала, на 9 април 2019 г. компанията е издала нотариално заверено общо пълномощно на Мариана Димитрова, като я упълномощава да действа от нейно име пред всички банки (да отваря банкови сметки, да взима заеми и др.) и трети страни на територията на България.

BIRD разполага с документа, но не успя да го провери, тъй като нотариалният регистър в България не е публичен. В публичните регистри не се открива връзка между споменатата компания и албанската инвестиция.

Пълномощното за Мариана Димитрова

Индикатор за възможна близка бизнес връзка между семействата на Атанас Добрев и Александър Димитров може да бъде и съвместното придобиване на друга компания, която те купуват от фирми на българския бизнесмен Иво Прокопиев през юли 2023 г. – “Грийн Пауър Про”. Според Търговския регистър в България новите бизнес партньори в компанията са “Малвекс Естейт”, “Адарна”, Мариана Николова Димитрова и Паулина Иванова Добрева.

През 2014 г. г-жа Димитрова и г-жа Добрева заедно придобиват 1500 дка земя във Врачански окръг (северозападна България). От 2014 г. до май 2018 г. двете дами са собственици на съвместна компания – “Полимар Агро”, въпреки че тя не отчита значителна бизнес активност. Според профила на г-жа Димитрова в LinkedIn, тя е интериорен дизайнер, а според регистрите, освен големите телеком инвестиции, тя има сравнително малък бизнес в сектора на недвижимите имоти.

PwC потвърждава, но А1 не вижда проблем

Разследването за възможното участие на Александър Димитров в сделките за “Telecom Albania” (заедно с конкурентите му) стартира след сигнала на анонимния изобличител през декември 2022 година до един от двамата акционери на “A1 Group” – мексиканския телеком гигант “America Movil”, собственост на милиардера Карлос Слим.

Другият акционер на “A1 Group” чрез своята компания майка “Telecom Austria” е австрийското правителство (чрез ÖBAG – Österreichische Beteiligungs AG, австрийска държавна холдингова компания, подобна на суверенен инвестиционен фонд), на който изобличителят също е изпратил сигнал през август 2023 г.

Най-сериозната проверка за възможното участие на Димитров в албанските сделки е проведена от „PriceWaterhouseCoopers“ Австрия. Одиторите заключават, че фактите, споменати в сигнала, могат да бъдат потвърдени, но не и обвиненията в нередност и/или нарушенията.

“В хода на разследването не бяха идентифицирани доказателства за криминално релевантно престъпно поведение”, гласи заключението на разследването.

Българската Комисия за регулиране на съобщенията отговори на BIRD, че не е получила информация относно възможното участие на г-н Димитров в инвестицията в Албания. Комисията за защита на конкуренцията също няма информация по въпроса.

Няколко правни и финансови експерти, с които се свързахме, казаха, че най-вероятно няма формално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията или регулирането на телеком индустрията в България или дори на Кодекса за поведение на “A1 Group”, въпреки че договорът за управление на Александър Димитров не е публичен.

Експертите не можаха да коментират финансовите сделки и въпросите с данъчното облагане, доколкото тази информация не е публична и финансовите отчети на някои от компаниите за 2021 и 2022 г. все още не са публикувани в официалните регистри.

В същото време експертите смятат, че случаят с А1 е показателен за необходимостта от по-строга регулация на частните сделки и отношения между висшите служители в телеком индустрията (както тази в банковия сектор), така че конкуренцията, която е от жизненоважно значение за потребителите, да не се поставя под въпрос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране