07.07.2016 | 17:05
Конспирация, подкупи и зверско лобиране при избора на генерален директор на ЮНЕСКО! Замесена ли е Бокова?
Всичко това е описано в мейлите на Хилари Клинтън, заради които я разпитва ФБР

Публикуваните в платформата „WikiLeaks” имейли от кореспонденцията на Хилъри Клинтън като държавен секретар на САЩ (2009-2013) показват как американският Държавен департамент е проследявал и предприемал действия при избора на генерален секретар на ЮНЕСКО в края на септември 2009 година. Тогава българката Ирина Бокова е изправена срещу посланика на Египет в ЮНЕСКО Фарук Хосни, като на 22 септември 2009 г. след тайно гласуване печели поста с подкрепата на 31 гласа срещу 21 за Хосни.

Помощничката на Клинтън по международните въпроси, Естер Бримър, докладва за развитието на надпреварата и действията предприемани от САЩ. Предлагаме пълен превод на имейл съобщенията до Клинтън, отнасящи се до избора на Ирина Бокова. Първият от тях е имейл от Бримър до трима от съветниците на Клинтън от 19.09.2009 (събота), който малко по-късно е препратен и до самия държавен секретар.

Сред съветниците са Хума Абедин, която е един от най-близките сътрудници на Клинтън, включително в кампанията и за президент, както и Джейк Съливан, който е спряган за бъдещ държавен секретар, ако Клинтън влезе в Белия дом. „Хума (Абедин), Джо (Макмейнъс), Джейк (Съливан), Вероятно ще имаме (един) кандидат срещу Хосни на 4 рунд от избора на генерален секретар на ЮНЕСКО в понеделник. Еврокомисарят (Бенита) Фераро-Валднер формално се отказа. Посланикът ни в ЮНЕСКО (Дейвид Т.) Килиън докладва, че кандидатите Баки (Еквадор) и Бокова (България) са се срещнали в неделя вечерта, парижко време. Баки е отправила ултиматум към Бокова – или двете излизат с общата кандидатура на Ивон Баки, или Баки напуска надпреварата. Тази вечер поддръжниците на Фереро-Валднер обмислят как да гласуват. Мексиканският заместник-секретар за въпросите „10” ми се обади.

Те се чудят дали да подкрепят Баки в 4 рунд, след като Ф-В се е отказала. Отбелязах, че искаме най-силната от дамите да остане (за ваша информация – и двете са в списъка ни с най-квалифицирани кандидати). Прекалено ранното отказване също така ще има ефект върху надпреварата. Със съжаление предавам, че египтяните прибягнаха до сурови методи в залите на ЮНЕСКО. Член на американската делегация е видял представител на наета от Египет „ПР”-група да се разхожда с плик с пари. Искат двама посланици да бъдат отзовани. Отвращението и възмущението са силни. Египтяните здраво притискат делегациите.

Външният министър Абул-Гейт /днес той е генерален секретар на Арабската лига – бел.ред./ на път за Ню Йорк е посетил Париж, за да се занимае с надпреварата за ЮНЕСКО. Помощник-секретарят Фелтмън (бел. ред. – Джефри Фелтмън – понастоящем зам. генерален секретар на ООН, по онова време помощник-секретар на Клинтън по близкоизточните въпроси) пише, че египетският посланик (в САЩ Самех) Шукри /днес той е външен министър на Египет – бел.ред./ му се е обадил два пъти днес със „съобщение от външния министър”.

Абул-Гейт е ядосан и предава, че президентът Мубарак също е ядосан. Фелтмън отбелязва, че „може би сме се превърнали в удобно извинение”. Фелтмън много услужливо е отклонил (настояванията) и е защитил нашия посланик (в ЮНЕСКО), който е критикуван. Стратегията ни е посланикът ни (Килиън) да не се откроява. Той следва инструкциите си. Не би трябвало да сме щастливи от начина, по който бива персонално нападан. Кандидатите Бокова и Баки започват да лобират всяка за себе си. Хосни дори заяви пред френска телевизия, че САЩ са неутрални, което отразява подхода ни през последната седмица.

Сега щом Хосни може да загуби, САЩ изглеждат като удобна причина. Събитията ще продължат да се развиват сред кандидатите и гласуващите делегации. Срещата на европейците в 9 ч. сутринта парижко време може да е индикатор за сравнителната възможна подкрепа за Бокова, както и да покаже дали има споразумение Баки-Бокова. През това време египетският натиск върху ЮНЕСКО вероятно ще продължи и в понеделник. Гласуването е по обяд EDT (източно американско време).

Естер” Клинтън отговаря на информацията от заместничката й в неделя, 20 септември. „Не ми се струва, че мога нещо да направя, но моля да ме държите в течение”.

Имейл от Бример на 21 септември, няколко часа преди гласуването, на което Бокова побеждава Хосни.

„Хума, Днес има сериозно движение при Бокова. Очаква се Баки да се оттегли от 4 рунд по обяд наше време. Така 4 рунд може да се окаже последен, а надпреварата ще е между Хосни и Бокова (България). Френският посланик в ЮНЕСКО заяви пред нашия посланик Килиън, че Франция е информирала Египет, че няма да подкрепят Хосни. Франция, като френското външно министерство и Елисейския дворец са съгласни с това, вече открито работи за Бокова. (Френският външен министър Бернар) Кушнер може да се опита да се обади. Южноафриканската подкрепа изглежда отива при Бокова. Килиън е получил редица обаждания от африкански посланици, които искат да си припишат заслугите. Ще говорим в ЮНЕСКО и с основните делегации, пристигащи в Ню Йорк.

Ключови гласове: Чили, Филипините, Аржентина, Колумбия, Азербайджан, Мексико. Естер” Малко преди това, отново в деня на гласуването, изпълнителният секретар на Държавния департамент Даниел Б. Смит изпраща към помощниците на Клинтън обобщение от оперативка на висшите служители и помощник-държавните секретари на САЩ, сред които е и Бример. Накратко е обобщена информацията за различната дейност на служителите и ключовите въпроси пред тях. При декласифицирането на този имейл е маркирано, че информацията в частта за ЮНЕСКО е трябвало да остане класифицирана 10 години – до 2019 година.

„ЮНЕСКО – Четвъртият рунд при избора на нов ръководител на ЮНЕСКО ще се състои днес, а петият и последен – утре. Остават само двама кандидати Хосни и Бокова от България. Европейците подкрепят Бокова, а „10” (бел. ред. – не е ясно кой или какво точно стои под това число) вярва, че гласовете на най-малко три латиноамерикански страни все още могат да бъдат придърпани.

Те възнамеряват да работят с „WHA” (Bureau of Western Hemisphere Affairs – Бюро по въпросите на западното полукълбо – подразделение на Държавния департамент – бел. ред.), за да се свържем с тези страни. (10 ме увери в последствие, че всичко ще бъде координирано с NEA (Bureau of Near Eastern Affairs – Бюрото по въпросите на Близкия изток – бел. ред)” След като Бокова печели финалния пети рунд от надпреварата на 22 септември, съветничката на държавния секретар Хума Абедин препраща към Клинтън част от новината по въпроса на „Асошиейтед прес”.

За подкрепата на САЩ при избора на Бокова през 2009 г. се намеква и в дипломатическа грама, изтекла чрез „Уикилийкс” през 2010 г., описваща среща между американския заместник-държавен секретар Джейкъб Лю и израелския заместник-външен министър Дани Аялон.

„Аялон казва, че Израел наистина се опитва да излезе от дипломатическата си изолация… Израел иска да представи кандидат за помощник-генерален секретар по международното сътрудничество и комуникациите в ЮНЕСКО и моли за американска намеса спрямо новия генерален секретар на ЮНЕСКО Бокова, която „ви дължи живота си.”, гласи дипломатическата грама от 2010 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране