21.05.2023 | 21:59
Копейкин прави простотии в София, да се отчете публично пред Кремъл за дейността си, за което получава пари
Борисов създаде Франкенщайн и вече не може да го контролира. Гешев може, но не иска

Маршът на рашистите днес не е случайно подбран като дата, нито пък е случайно организирано събитие.

Първата цел на Копейкин е да се отчете публично пред Кремъл за дейността си, за която получава облаги. Още днес виждате, как руските СМИ отразяват събитията от последните два дни – първо, изцепките на Копейкин срещу украинците, и второ днес – заглавия „противници на НАТО и ЕС“ протестират за „мир“ по улиците на София. В пропагандната война на Москва срещу България, като част от колективния Запад, нещата са прости. Няма значение, че рашистите у нас са малцинство, практическо без никаква тежест. Важното е да има заглавия в руските СМИ и осиротялите откъм новини за международна подкрепа руснаци да видят, че в България, която не е чужбина, „държим нещата под контрол“. Разбира се, за това си получават „дажбите“, с които купуват влияние и електорат.

Втората цел, е да демонстрира „улична мощ“, точно в момента, в който са критичните дни за съставянето на правителство, което ще смени проруския Радев и върне властта в Парламента. Нещо, което е в ущърб на Путин.

Има две линии на разсъждение в случая – и нито една от тях не издава автентично политическо поведение или цел на партията на рашистите. От една страна активизация на Копейкин и вандализма срещу представителството на Европейския Парламент /сградата е частна собственост и Възраждане ще изгърмят, ако собственика на сградата ги осъди за щети/, попада точно в центъра на логиката на подкрепата на ГЕРБ и ДПС за Възраждане – снимките с червената боя ще стигнат до Брюксел и Страсбург и ГЕРБ може да изпъкне като спасител на европеизма. Проблемът на това мислене, че Борисов създаде Франкенщайн и вече не може да го контролира. Гешев може, но не иска.

Втората линия, която според мен доминира – Москва през Възраждане изпраща сигнал, че няма да остави ново правителство на „мира“ и ще мобилизира всички ресурси за да саботира неговата работа, и докато руските служби ще правят саботажи на евентуални доставки на оръжия и боеприпаси на Украйна, Копейкин ще осигурява политическия тил и деструкция – включително чрез мобилизация на улицата върху всякакви поводи – включително референдумите за каквото се сетите.

Проблемът на взаимодействието между ГЕРБ и ППДБ е че ГЕРБ вървят с толкова зависимости и тежести, че не е възможно да прогнозираш бъдещото им поведение. Все едно да се ожениш за някого, но да приемеш, че ще има любовник /ДПС/ и ще бъдете трима-четирима.

Другият проблем е, че очевидно Габриел е командирована тук от ЕНП, с мисия да помогне да изпадналия в цайтнот Борисов, и със задача да премахне пречките пред членството ни в Шенген и Еврозоната. Захарчето е, че в края на това упражнение ЕК обещава фондове.

Моят проблем е, именно подобни евросредства позволиха на корупцията да избуи, и ако действията на ново правителство са подчинени не толкова на конституционни реформи, тоест на системните решения, а на обслужване на апетити на олигарси да вземат европарите, които евробюрокрацията е обещала на родните политици, то не само, че няма да решим проблема, но и ще предоставим на Копейкин изключително удобната писта да използва ЕС темите, не в полза, а срещу европеизма.

Рашистите съзнават прекрасно, че няма какво да предолжат в позитивен план, като алтернатива на ЕС и НАТО, за това се фокусират изцяло върху недъзи, мними и реални, но усилени извън пропорция. Връщат се към Маркс – критиката на капитализма –аргументите срещу еврозоната са класически пример/, не към Ленин провалилия се строител на комунизма.

Илиян Василев

3 коментара

  1. Огито каза:

    ИлиЕнчо- ще ядеш дедовата хурка. И то съвсем скоро

  2. Анонимен каза:

    Тоя на Американска издръжка ли е та пише така,амам от експерти и всякакви платени от Вън да ръсят мозъци,то Европейския съюз е проект на САЩ да държи обединени подчинените си васални държави така централно по лесно ги управлява.Каква Демокрация ,какъв свободен свят ,какви 5 лева,без сигурно бъдеще с такива васални на Господарите си зад океана пишман политици.

  3. Той каза:

    Как пък така решихте, че „рашистите“ у нас са малцинство или пък, че по-голямата част от българското население е за Запада (разбирайте САЩ) след като НИЕ (разбирайте 60-70%) от българското население не гласуваме. То накрая май излиза, че ВИЕ всички които налагат руска и американска пропаганда сте МАЛЦИНСТВО, което трябва да се изкорени от България. Да живее Лъва!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране