09.01.2023 | 11:54
Корнелия Нинова: За какво да се извинявам на дъщерята на Радев?
Моят син спечели десетки международни олимпиади по математика, сам си заслужи следването в САЩ, няма как аз да го направя медалист, коментира тя

„Защото сме питали ли? Ние не сме я обидили с нищо.“ Така Корнелия Нинова отговори на въпроса в неделя сутринта от Мария Цънцарова по Би Ти Ви дали след като и президентът, и режисьорът Максим Генчев отрекоха, че дъщерята на Румен Радев има договор за снимки в новата му продукция, не смята, че дължи извинение на момичето.

„Поставяте в контекст“, отбеляза водещата. „Нито сме коментирали личните й качества, нито нищо. Самият режисьор казва, че тя е минала кастинг и има ангажимент, не сме го казвали ние“, отвърна лидерката на БСП.

Скандалът избухна миналата седмица на заседание на медийната комисия, на което бе изслушван шефът на БНТ.

Абсолютно се изкриви дебатът за дъщерята на президента. Г-н Кошлуков бе поканен, защото с филм в БНТ се карикатури образът на Ботев, преди това беше с Левски. Това е голямата тема, настоя Нинова и обясни, че става дума изобщо за националните и културни ценности и как те се предават на младите.

Оказа се, че се е подготвила за студиото с цитати от учебници. Според един от тях голямото предимство на българския език било, че ти дава свобода никой да не те разбере в чужбина, когато говориш на него.

„Хиляди пъти й казах, че това момче не е за нея, ще ги разделя“ – така пък била „преведена“ на седмокласниците поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков, продължи да чете Нинова.

Според нея филмът за Ботев е част от тази голяма тема – че децата скоро няма да знаят какво е българщина. А въпросът за дъщерята възникнал вторично и най-остро го поставили от ДБ. Питали само вярно ли е, че тя ще участва в третия филм за БНТ с този режисьор и има ли конфликт на интереси, защото това се финансира с държавни средства. Какво засягане на момичето има, защо не може да се пита, недоумява Нинова.

„Разбира се, че децата не трябва да се намесват в политиката. но и не бива да допускаме семейства, близки фирми на близки хора да участват там, където има държавни средства, държавна политика. Всеки е свободен – направи си частна продукция. Сега ще гледаме и поправка в Закона за конфликт на интереси… Трябва да си пазим семействата от такива случаи, в които може да бъдем укорими, че сме използвали постовете и властта си, за да бъдем облагодетелствани“, заяви още Нинова.

Моят син спечели десетки международни олимпиади по математика, сам си заслужи следването в САЩ, няма как аз да го направя медалист, коментира тя паралела, че и за нейния син се пишеше в негативен контекст.

Лидерката накрая обвърза двата въпроса – да се направи политическия извод, че трябва да се отделя 1% от БВП за култура и да се контролира как те се харчат. А в програмата за управление на евентуален кабинет да се запише преглед на учебното съдържания. Тези политически казуси и с филма за Ботев, и с прочетените учебници трябва да водят политиците до изводи как това да се оправи, настоя Нинова.

Нито като признание, нито като наказание за БСП би оценила, ако Радев даде мандата на нея.

„Третият е най-голямата отговорност предимството ни е, че запазихме добър тон въпреки споровете по отделни въпроси. Това ни дава възможност да разговаряме спокойно и да вземем разумно решение. А ако не го вземем, да излезем пред хората и да го обясним спокойно: това са ни различията, отиваме на избори. Просто е“, коментира тя.

Имаме раздвижване – ПП и ГЕРБ вчера следобед декларираха, че биха подкрепили мандат на „Демократична България“.

Това отбеляза соцлидерката, без да даде знак, че изпитва някакво удовлетворение от потенциалните шансове за редовен кабинет в такъв случай.

Формално отговорността стои пред третия мандатоносител, но реално е пред всички парламентарни партии. Ако президентът го даде на БСП, ще свикаме Националния съвет на партията и ще обсъдим всички варианти, посочи Нинова пред Би Ти Ви какви са очакванията на „Позитано“.

При всички случаи такъв кабинет трябва да има ясна програма, срок за работа, задачи, допълни тя. И при всички варианти, освен мандат за ДПС или „Възраждане“, ще участваме в разговорите.

Ключов за България момент е, изискват се компромиси, но те трябва да са много разумни – да поставят националния интерес на първо място, но и да не обезличават партиите, обяви лидерката.

Тя не отговори на въпрос може ли БСП да е в управление с ГЕРБ и ДПС с обяснението, че мнението й първо трябва да чуят членовете на партията.

Ръководният орган на БСП ще решава дали може да си сътрудничи с ГЕРБ, битката ни със задкулисието е изстрадана поне 7 години – всичко сме видели и не сме се предали, подчерта Нинова. Без промяна в този модел на политика не може да се работи с ГЕРБ и ДПС и това е принципно, добави тя.

Иначе изрично разписаното решение на социалистите е, че не може да участва в управление с мандата на ГЕРБ. Няма досега такова за мандат, подкрепен от ГЕРБ.

Да говорим имаме ли желание да правим правителство, или ще правим имитация, за да не се понесе вината за поредните избори от някоя от партиите – това трябва да е подходът в тази толкова важна за държавата седмица, настоя Нинова.

Ако лидерите отговорят на поканата за разговори, втората стъпка е да се свикат екипите по една програма за управление, очерта тя какво би направила БСП, вземе ли мандата. На тази програма да се сложат срок и задачи и в разписването им да участват всички формации, приели да водят разговорите.

Без предварително поставени условия, които е ясно, че няма как да бъдат приети – това ще е подходът на БСП за разлика от „Промяната“. Те поставиха като условие при втория мандат военната помощ за Украйна, напомни Нинова.

Хоризонтът до местните избори се посочва от някои колеги за работа на такъв спасителен кабинет, но не сме го обсъждали конкретно, ще зависи от преговорите с другите партии, обясни председателката на социалистите.

Според Нинова невъзможността да се получи правителство с червен мандат няма да се отрази вътрешнопартийно в БСП.

Нереалистични очаквания се създават, че конгресът ни ще сменя лидера. Ние единствени направихме избора на председател пряк – от всеки член, не от конгреса, напомни лидерката.

Не само че нямало нагласа прекият избор да се отмени, както иска вътрешната й опозиция, отдолу идвали предложения това да се разшири, като например и местните лидери се избират пряко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране