29.03.2024 | 16:21
Костов удря сглобката с претенции за МВР
Вътрешният министтър Калин Стоянов е единствената пречка пред ПП-ДБ за манипулиране на изборите за Европейски парламент

Бившият премиер Иван Костов, управлявал страната в периода между 1997 и 2001 г. , е в дъното на последния, но решителен скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Както вече е известно, в неделя вечерта Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер, а партията на Бойко Борисов разваля сглобката. По всичко си личеше, че Габриел, която загърби сериозната си европейска кариера, сериозно е ядосана и връщане назад няма, обобщава в. „Филтър“.

Двата преговорни екипа са стигнали до задънена улица, след като от ГЕРБ-СДС направили достатъчно компромиси и се съгласили на практика старото правителство да се запази и да се осъществи ротация само на премиерите. Чашата преляла, когато от ПП-ДБ поискали министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да бъде заменен от Ивелина Дундакова. Стоянов, който в началото беше избор на досегашния премиер Николай Денков, демонстрира пълна независимост и аполитичност. Последното не се хареса на тези, които го назначиха на поста. Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов видяха, че с този вътрешен министър всякакви изборни манипулации стават невъзможни.

„Промяната“ се гласяха да осъществят грандиозна изборна измама по време на евровота с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, шефа на АПИ Ясен Йорданов и фирмата „Сиела норма“, която на практика управлява машинния вот. Единствената пречка да бъдат откраднати изборите били именно Калин Стоянов и службите.

Гласената за поста вътрешен министър Ивелина Дундакова е много верен и лоялен човек до ДБ и ПП. В политиката тя е изстреляна именно от Иван Костов, който лобирал да я назначат в МВР, а впоследствие да я развият кариерно до заместник-министър на вътрешните работи. Дундакова е сестра на личния писател и довереник на Костов Захари Карабашлиев и от години работи в МВР. Преди да стане заместник-министър на Калин Стоянов, тя е била началник на отдел „Регионално сътрудничество и международни организации“ в дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“. Още по-преди е била главен експерт в дирекция „Анализ и политики“ в МВР.

Дундакова е била и съветник към Националния координатор за противодействие на тероризма и сигурността под шапката на Министерството на правосъдието и сигурността в Нидерландия. Работила е и като анализатор на риска в данъчната служба към Министерството на финансите на Нидерландия. Връзката й с Нидерландия е Inholand University в Ротердам, където възпитаничката на Софийския университет „Климент Охридски“ учи управление, икономика и право. Изваждането на името на Дундакова на масата за преговорите окончателно взривило обстановката и на практика сложило край на ротацията, отваряйки широко вратата към поредни предсрочни парламентарни избори. Огромна е вероятността те да се проведат едновременно с изборите за Европейски парламент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране