12.07.2015 | 13:56
„Козлодуй“ ще дължи 40 млн.лв. от бъдещия данък „продажба“
НЕК бави изплащането на дълговете си към атомната централа

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ „Козлодуй“ е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви директорът на централата Димитър Ангелов пред БНР. Дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност.

Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества. Димитър Ангелов определи състоянието в момента като „регулаторна криза“, от която са засегнати и производителите на ток и НЕК.

„НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона“, обясни Ангелов и допълни, че само в последния месец този дълг е станал малко повече, тъй като кризата в сектор „Електроенергетика“ е създала напрежение и тежки условия за всички, които участват в процеса.

„Близо 40-те милиона лева, които АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да внася в бъдещия фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, централата се надява да намери като оптимизира работата си“, каза още изпълнителният директор на дружеството Димитър Ангелов.

Преди дни управляващите предложиха промени в Закона за енергетиката, свързани със създаването на т.нар. Фонд „Енергийна сигурност“. В него ще влизат 5% от приходите за произведения и продаден ток от всички производители у нас – частни и държавни. Събраните пари ще отиват да покриване на дефицита в НЕК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране