12.02.2024 | 10:54
Красен Кралев преговаря с Боби Перуката, а Касабов с Бербо за президент на БФС
Перуката сдава поста, но с гаранция да не ходи в зандана

Остава малко повече от месец до изборите за президент на футболния съюз, а ясен кандидат, който да се изправи срещу Боби Михайлов, все още липсва. Ако изобщо се проведат избори, тъй като екипът на Перуката е готов да ги осуети със съдебно-юридически хватки. Според запознати в момента текат преговори между отделните лагери ще има ли смяна на властта и как ще бъде извършена тя.

„Играе се под масата, но до края на февруари, когато изтича срокът за подаване на кандидатури, картите трябва да бъдат извадени”, коментира лобист в предизборните битки за трона на Цар Футбол.

Перуката бяга от затвора

Боби Михайлов вече е дал да се разбере, че е готов да сдаде поста. Но само срещу гаранция, че няма да ровят във финансовата документация на управлението му, да сверяват фактури и да гледат колко и за какво е харчено от милионите евро, постъпили в БФС по линия на ФИФА и УЕФА. Иначе можело да излязат смайващи цифри поне за „от три до пет години”. Затова търсел начин да се разбере с най-силния си конкурент, че няма да му се търси сметка, и да му прехвърли гласовете си. Ставало въпрос за приближените му хора, които държат аматьорските клубове по зоните и регионите. На тях уж също трябвало да гарантират рахат, или поне на първо време да ги оставят по местата им.

Красен Кралев на преговори

Твърди се, че бившият спортен министър и депутат от ГЕРБ Красен Кралев вече е имал среща с Боби Михайлов именно по този въпрос. Какво са се разбирали и как е завършило всичко – това още не е ясно. Кралев отдавна има мерак да оглави футбола, още повече, че освен политическа подкрепа има и групировка зад гърба си. Това е варненската ТИМ, която държи кандидатите за шампионската титла от „Черно море”. Друг е въпросът дали депутатският имунитет няма да му потрябва в някакъв момент заради скандала с профуканите милиони за спортната зала в Бургас, която се оказа, че не става за нищо. А договорите и парите за построяването й са разписвани в неговия мандат.

Къде изчезна Бербатов?

Преди малко повече от две години Димитър Бербатов беше на крачка да катурне Боби Михайлов, който оцеля като по чудо начело на БФС. Настроенията сред аматьорските клубове, които са огромното мнозинство измежду общо 500-те гласа, в момента хич не са в негова полза. За времето между двата изборни конгреса бившият нападател не направи нищо, за да популяризира кандидатурата си. Чак сега се сети да отскочи до Русе и Силистра, и да обещава това-онова. Във футбола ни има доста съмнения, че Бербатов няма опит да управлява централата, а освен това е пословичен мързеливец.

Касабов играе с Митко

Говори се, че досегашният вицепрезидент Михаил Касабов е провел най-малко две срещи с хората от лагера на Бербатов, а вероятно и със самия него. И след това отишъл да се впише като временен президент на БФС, като използвал, че Боби Перуката бил в чужбина. 68-годишният Касабов, заедно с приближените си в ръководството на съюза, в момента се явявал противник на Михайлов. Боби дори опита чрез свои хора да обжалва вписването му, но до момента това не е дало резултат. На изборите Касабов едва ли ще се кандидатира за президент, но със сигурност ще запази мястото си на втори в йерархията, тъй като има железни връзки във ФИФА и УЕФА и няма кой друг да отговаря за международната дейност.

 Стилиян на два стола

Във футболните среди се говори, че ортакът на Бербатов Стилиян Петров също имал мерак да се кандидатира, след като видял, че вариантът с Митко не е особено популярен. Друг е въпросът дали е вярно, или слухът за разкол в опозицията се пуска от лагера на Боби Михайлов. Други източници обаче твърдят, че Стилиян имал предложение да стане спортен министър на мястото на Димитър Илиев при ротацията в правителството. Самият Илиев заяви наскоро, че има намерение да освободи поста. Близки на Петров обаче казват, че жена му Паулина не била съгласна с нито един от двата варианта. Тя живее със синовете им в Англия и държала мъжът й да стои при тях, а не да се занимава с глупости в София.

Кой е човекът на Чичо Венци?

Шефът на „Славия” Венци Стефанов досега най-добре се ориентира по конгреси и избори във футбола. Навремето издигна Иван Славков – Батето, а след това подкрепи Боби Михайлов. Според слуховете, сега Венци търси на кой кон да заложи. Първо се опита да убеди медийния магнат Стилиян Шишков да се кандидатира. Последният обаче отказа, тъй като не искал да цопва във футболното ни блато. След това на дневен ред дойде Пламен Манолов, бивш банкер и шеф на спортните имоти. Последно се говори, че Чичо Венци е решил да издигне Емил Костадинов. Не че ще го изберат, но имал лоби, чрез което да претендира за място в изпълкома и влияние в националните отбори. На Белия вожд Стефанов това му е важно, тъй като има най-много национали, особено при юношите и младежите. Интересно, че Костадинов се разтича да поема текущото управление на БФС, след като се оказа, че временният шеф Михаил Касабов ще отсъства цяла седмица поради командировка в чужбина.

Вечният опозиционер Георги Градев

Кандидатурата си издигна и Георги Градев, вечният опозиционер във футбола, волейбола и още няколко спорта. Бившият вратар, определян като „специалист по спортно право”, напусна лагера на Бербатов. Първо каза, че имал други планове, а после – че Митко не му отговаря на очакванията. „Аз не смятам, че с начина, по който той общува с хората, може да стигнем до общата цел”, заяви Градев по повод темерутското поведение на Бербатов. Прогнозите са, че след конгреса Георги Градев отново ще си остане в опозиция. Едва ли бъдещият президент на БФС ще го покани в екипа си, тъй като не се знае дали няма да си хване шапката, както вече направи с напускането на лагера на Бербатов.

Крушата: „Време е за шоу!”

Шефът на „Локомотив” (Пд) Христо Крушарски също ще си издига кандидатурата, ако се вярва на заканите му. Според хора от антуража му, най-вероятно го прави за шоуто. Крушата обича да е във фокуса на обективите и ще има своите минути слава, за да изложи в свой стил пред делегатите на конгреса на БФС как ще оправи футбола ни. Не че някой ще му повярва. Нищо чудно футболният веселяк пак да каже нещо от сорта: „Положението е пивко!”, както преди време охарактеризира ситуацията в клуба си. На предишните избори кандидатурата му уж беше издигната от „Спортист” (Своге), само че на другия ден клубът се отметна. Говори се, че решението да издигнат Крушата било взето на пиянска вечеринка в Своге, само че на другия ден шефовете на „Спортист” изтрезнели и се отметнали.

Източник: Уикенд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране