26.02.2024 | 11:13
Крими кмет стана шеф в ДПС
В движението предпочитат хора, които имат по някое висящо дело, или пък техни близки са се превърнали в нарицателни имена от криминалните хроники

Странни птици са избрани да поемат ръководството на ДПС в най-бедната част на страната и Европа – Северозападна България. Това се случва на последните заседания на Движението, като при това е имало и други кандидати, съобщи „Уикенд”.

Предпочетени са обаче хора, които имат по някое висящо дело, или пък техни близки са се превърнали в нарицателни имена от криминалните хроники. Може би пък са показали някакви особени качества, за които широката публика дори не предполага…

Във Видин за шеф на областната структура на партията е избран на 9 февруари Ваньо Костин. През април 2019 г. името му гърмна в медиите с криминална история. По онова време той е вече трети мандат на кмет на община Чупрене, като зад гърба му тогава стои БСП.

Костин е арестуван заедно с жена си, като той самият престоява 7 месеца в килията. Излиза срещу впечатляващите 20 000 лева гаранция. След това делото му се мотае в закритите вече спецпрокуратурата и спецсъд и днес, 5 години по-късно, няма данни да е приключило. С него сега се разпорежда Окръжният съд във Видин.

Оказа се, че окопалия се за три мандата във властта Костин е продавал общински земи на майка си, на баща си, на жена си, на брат си, а също и на своя фирма, която предвидливо не е декларирал. А земите, с които върти далаверата, не са изпускане – те попадат в територията на бъдещия ски курорт „Миджур”.

При обиските са намерени 20 договора за продажби на токива имоти, за които не е правен търг. Все пак господинът от благоприличие направил и 10 публични търга за земята и каква изненада! – до тях е допуснат само един кандидат, който изкупил терените на цена колкото е данъчната им оценка. Така в крайна сметка 236 дка. земя, на която ще се изгражда ски-курорт, е пласирана от Костин за не повече от стотина лева на декар.

През годините след ареста той длеч не се отказва от политиката, а  продължава да ръководи съдбините на общината, но вече не като кмет, а като председател на общинския съвет. Да отбележим, че на последното заседание на ДПС във Видин, на което поема и ръководството на партията в област Видин, има и още един кандидат за партиен лидер, бивш кмет на града. Обаче е  предпочетен Костин.

Любопитна фигура оглавява ДПС и в Бяла Слатина – Касъм Касъмов, който покрай бандата на Ценко Чоков също се беше сдобил с обвинение за участие в организирана престъпна група. За капак през 2018 г. в медиите излезе и новината, че е спипан да краде ток в с. Галиче.

Според публикациите Касъм Касъмов, който е известен и като Кристин Касъмов, бил прокарал незаконно подземен кабел от близкия трафопост до огромната си къща в ромската махала на селото. От енергото отдавна го подозирали, че краде ток, понеже сметките за огромния палат били нереално миниатюрни.

Самият той обаче отрича да има нещо общо с кражбата на ток. Твърди, че атаките били политически, така както навремето оплюли и Ценко Чоков. Къщата в Галиче не била негова, а на майка му и тя наистина била до трафопост.

В Галиче казват, че семейството на Касъм Касъмов е най-влиятелното в ромската махала. Бащата на лидера на ДПС в Бяла Слатина Мехти Касъмов е известно име, бил е разследван за измами, източване на Държавния резерв и купуване на гласове.

Няма информация как точно младият Касъмов се е измъкнал от съдебните разправии и за тока, и за участието си в бандата на Ценко Чоков. Затова пък на 17 декември миналата година той е преизбран за пореден мандат, начело на ДПС в Бяла Слатина.

Атрактивна ръководителка има Движението за права и свободи и във Враца. Там в средата на януари за шеф е избрана с най-много гласове и при силна конкуренция Каролина Кьолер. Иначе тя е  втори мандат общинска съветничка в Мездра. Каролина е съпруга на известния като Данчо Пръча – Йордан Тонов, който преди години беше страшилището на Северозапада, а за вулгарните изцепки на бандата му се носеха легенди.

Той е сочен от МВР като съратник в трафика на дрогата и сводничество на Митьо Очите. В последно време обаче бизнесът му вече е светъл – бързи кредити. Като лихвар той има потенциално широк кръг клиентела, който е и предвидим електорат за изборите.

През 2021 г. Данчо Пръча е сниман като гост на областното заседание на ДПС във Враца, рамо до рамо с  Касъм Касъмов. Малко след тази паметна случка съпругата му Каролина влиза в депутатските листи на ДПС. Тя е сложена на задно място, но събира достатъчно преференции, за да влезе в парламента. ДПС, както е известно, не признава преференциите, но пък по тях се отчита тежестта на кандидатите в регионите.

Затова Каролина се отказва да е парламентаристка, но резултатът й сочи колко е влиятелно семейството й във Враца. Миналата година на изборите тя отново трупа преференции, достатъчни за да стана депутат, но отново се отказва.

Съпругът й, който е изправен пред Темида през 2015 г. като част от бандата на Митьо Очите, излежава символична присъда и е пуснат предсрочно, въпреки че съдът му дава 8 години затвор. Да отбележим, че по време на делото срещу бандата на Данчо Пръча и Митьо Очите стават известни подробности за бруталната нечовешка жестокост, с която са насилвали момичета, за да станат проститутки.

Въпреки отвратителните зверства, днес тези хора и близките им се готвят да управляват и вече дори решават съдбините на хората в най-бедната част на България. За момента те са на местно ниво, утре могат да се изкачат и на по-високо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране