10.03.2016 | 0:01
Квесторите на „Виктория“ взели 165 000 за 6 месеца
Към 30 септември 2015 г. банката има активи за 171,22 млн. лв. и отчита загуба в размер на 7,43 млн. лв.

Kвесторите на Търговска банка „Виктория“ са получили общо 165 хил. лв. за работата си по време на 6-месечния специален надзор, под който Българската народна банка (БНБ) постави дъщерната кредитна институция на фалиралата КТБ след изпитаните ликвидни проблеми през лятото на 2014 г. Това става ясно от първия годишен одитиран отчет на банката с наименованието „Виктория“, публикуван в Търговския регистър на 4 февруари 2016 г.

Завереният от одиторската компания „Ърнст и Янг Одит“ ООД финансов отчет е подписан и подпечатан на 21 март 2015 г., но е публичен от втория месец на 2016 г. Периодът съвпада с процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“, около която ще има повече подробности на 16 март.
Във вторник Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) разреши на синдиците на КТБ да започнат процедура по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД, както и на всички вземания на банката майка от нейната дъщерна компания.

Припомняме, че КТБ и ТБ „Виктория“ бяха поставени под специален надзор през юни 2014 г. Впоследствие лицензът на КТБ беше отнет, а дъщерната й банка отвори врати през декември 2014 г. Година по-късно официално стартира процедура за продажбата й, като през това време имаше не един кандидат.

Оферти за придобиване на ТБ „Виктория“, докато бе под специалния надзор на Българската народна банка, отправиха руската банка „Банк Российский Кредит“, която наскоро остана без лиценз, и застрахователното дружество „Лев инс“. Но в крайна сметка до покупка не се стигна, а ТБ „Виктория“, която е една от малките на пазара, и до този момент осъществява дейност. Към 30 септември 2015 г. банката има активи за 171,22 млн. лв. и отчита загуба в размер на 7,43 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране