06.03.2023 | 10:43
КЗП: До 6 месеца цените на храните ще паднат
Надценките на храните в търговската мрежа са над 90 процента
В следващите от 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, чийто ценообразуване е резултат от нелоялна търговска практика, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.
“Все пак след констатирането на такива нарушения, има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конкретната заповед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, все пак актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол”, обясни Алипиев.
Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са сред най-често срещаните нелоялни търговски практики – привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип “3 на цената на 2”, търговски послания тип “само днес на тази цена”.
“Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-скъпа от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазара се изкривява”, посочи Стоил Алипиев.
За последните месеци Комисията за защита на потребителите откри 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. 200 от нарушенията са свързани с нелоялни търговски практики.
Установени бяха и случаи на надценки от над 90%. Проверките са извършени в различни краища на страната предимно в големите търговски вериги. Санкциите стигат до 50 000 лв.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране