26.03.2015 | 21:05
Лечението на рак, инсулт и инфаркт става безплатно
Болниците, които искат от пациентите си да доплащат, ще бъдат санкционирани

Основните медицински пакети, включващи най-рисковите за България болести, ще бъдат абсолютно безплатни за пациентите. Болниците, които искат от пациентите си да доплащат, ще бъдат санкционирани. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след първото заседание на Консултативния съвет по здраве.

Болниците ще получават пълно заплащане от Здравната каса за лечението на пациентите по списъка с основни социално значими заболявания, свързани с най-висока смъртност. „Целта на основния пакет е да гарантира апаратурно и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания, от които страдаме като общество“, подчерта министърът.

Списъкът със заболявания в базовия пакет ще включва тези, които водят най-често до смъртност при населението и децата, посочи министърът. „Това означава да изличим опасността да можем или да не можем да се лекуваме от тези масови заболявания, съобразно това дали сме бедни или богати, както е в момента. Пълноценното остойностяване и възможност на всеки един здравно осигурен български гражданин да получи качествено лечение за това“, обясни Москов. Той отрече обвиненията, че болестите в списъците ще делят хората на бедни и богати.

Напротив – независимо от това, всеки който плаща здравни осигуровки, вече ще има достъп до напълно безплатно качествено лечение на тези най-често срещани заболявания, заяви здравният министър. В момента лечението на инсулта не е нито изцяло безплатно, нито дотам качествено на много места, посочи Москов.

Парите за това ще идват отново от здравните ни вноски, но приоритетът за разпределянето им ще е според здравните показатели на нацията. Мерките се налагат заради ниската средната продължителност на живота ни в сравнение с европейската. На тази основа се идентифицират групите най-рискови заболявания, към които ще се насочи финансовия и човешки ресурс. За заболяванията, които не попадат в базовия пакет, пък има два начина.

Единият е листа на чакащи за заболявания, които все пак подлежат отлагане и второ – възможност за доброволно здравно осигуряване. Такива листи за чакащи у нас има още 2005 г. като част от нормативната уредба на болниците, поясни Москов и посочи като пример столична болница по гастроентереология, която в момента правела записвания от пациенти за есента. Според него са пълни „идиотизми“ политическите приказки, че с тези промени в закона болни от ракови заболявания и инфаркти ще се окажат в листите на чакащите. „Напротив, в момента болните с онкологични заболявания са в листите на чакащите. С промените това няма вече да е така“, категоричен бе Петър Москов.

На днешната среща не се състоя дискусия по важните теми, касаещи здравната реформа, а само за бъдещия правилник на дейност и участниците в Консултативния орган. Следващото му събиране ще е скоро, информира здравният министър в качеството си на председател на партньорския орган. За да е ефективен консултативен орган по създаване на законодателната и поднормативна база на здравната реформа, не бива да се превръща в говорилня и поле за изява на амбиции. Това трябва да е работен орган, подчерта Москов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране