01.11.2023 | 11:27
Лена Бориславова си призна – искат да сменят шефа на ДАНС, за да може техният човек в службата да отговаря за машинния вот
Васил Терзиев трябвало да спечели изборите в София още на първия тур

Изпъкна пореден щрих от плана на “Продължаваме промяната” за овладяване на службите, за който се говореше в онзи запис от националния им съвет преди няколко месеца.

Припомняме, че тогава пред колегите си от формацията Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че службите “са наши”, ръководствата им са “съгласувани с посолството и одобрени от посолството”. ДАНС обаче засега остава непревземаема крепост за ПП, като голямата им цел е шефовете на родното ФБР, цивилното разузнаване и Държавна агенция “Техническо разузнаване” да се назначават от парламента по предложение на премиера, а не с указ на президента, както е в момента.

Точно от ДАНС, която все още не е под контрола на Кирил Петков, Лена и Асен Василев, излезе спорният доклад, който миналия петък взриви държавата и доведе до отмяна на машинния вот в първия тур.

С него агенцията сигнализира парламента, премиера, президента и ЦИК за неправомерно поведение от страна на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, свързано с разпространение на заснетата информация от проведената процедура по изграждане на софтуера за изходния код на машините за гласуване, качването й на преносима флаш памет и запаметяването й на личния му телефон.

На “Чаталджа” обаче още не могат да преглътнат, че на този етап овладяването на ДАНС не им се получава съвсем по план. Освен, разбира се, внедряването на бившия депутат от ППДБ Петър Петров като зам.-председател на ДАНС с решение на кабинета от 27 юли тази година. Немаловажна подробност е, че преди да се настани в агенцията, Петров влезе за кратко в парламента на мястото на Лена Бориславова, когато тя се отказа да е депутат.

Присъствието на Петров в ДАНС обаче не задоволява напълно “Промяната” и очевидно, че не им е съвсем от полза с оглед на гръмналия в петък скандал с кодовете на машините.

В една от последните си публикации във Фейсбук Бориславова призна, че ПП иска да разкара председателя на ДАНС Пламен Тончев. Коментарът й е в контекста, че ако техен човек бе начело на държавната агенция, скандалът с доклада за пакостите на министър Стойнов, изобщо нямаше да види бял свят.

Което пък от своя страната – с машините в действие, може би щеше да осигури победа за кандидата на ППДБ Васил Терзиев още на първи тур.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране