30.04.2020 | 23:51
Лозан Панов вече няма да стопанисва Съдебната палата
Промяната ще влезе в сила от 15 юли

ВСС отне от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов правото да стопанисва сградата на Съдебната палата заради скандалния музикален клип, заснет там преди два месеца. Това решиха 19 съдебни кадровици, а 5 бяха против. Палатата ще стопанисва шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Промяната ще влезе в сила от 15 юли.

Олга Керелска от ВКС предупреди, че това ще доведе до хаос. Ще бъдат прекратени скъпи договори, наново трябва да се обявят обществени поръчки, ще се наложи да бъдат понижени служителите от ВКС, отговарящи за сградата, ще им се намалят и заплатите, аргументира се тя. Според нея ВСС дължи отчет на данъкоплатците колко ще струва това решение. Преди това Панов огласи резултатите от проверката на ВКС за заснемането на скандалния саунтдрак към американски комедиен филм. По договор това трябвало да е забавна история с романтично съдържание за бременна жена и съпруга й. Главният секретар на ВКС Маргарита Пазвантова, упълномощена да сключва договори за сградата, не знаела, че в него ще се пее за наркотици, оръжия, ще има деца и разголени момичета. Изводът от проверката е, че подопечната на правосъдния министър Данаил Кирилов Дирекция „Охрана“ е допуснала груби нарушения на правилата за заснемане на филми, допускайки неправомерно наемателя в части от сградата, които са извън предмета на договора.

Дискусията премина в професионални нападки срещу Панов. Съдия Севдалин Мавров от ВКС го обвини, че е абдикирал от задълженията си като председател на съда, и поиска оставката му. Според Панов случващото се е „по-срамна сцена дори от видеоклипа“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране