02.06.2015 | 9:46
Лозанов поиска депутатите да уточнят какво е порнография
Председателят на СЕМ предложи законът да задължи операторите да кодират каналите за възрастни

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов призова Народното събрание да приеме законодателни промени, които да регулират разпространението на порно. Пред бТВ той обясни, че Законът за радио и телевизия трябва за задължи доставчиците на телевизия да кодират порно каналите.

В момента Наказателният кодекс предвижда, че “който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева”.

Този текст обаче не се прилага на практика.

“Трябва да се детайлизира какво точно е забранено… Това е за нобелова награда занимания да дефинираш конкретно какво е порнографията”, каза Лозанов.

Той припомни, че още преди две години СЕМ е постигнал договорка с кабелните оператори да кодират каналите с порнографско съдържание и повечето го спазвали. Но това задължение трябвало да влезе и в закон, за да се спазва от всички.

По-рано СЕМ потърси среща и с главния прокурор, за да търсят подкрепа за промяна и в Наказателния кодекс. Проблемът е, че строгите забрани в момента на практика не се прилагат, защото не са ясни и не са съвсем адекватни.

“Този текст в НК стои мъртъв. Както на много места в градовете се паркира по тротоарите, нищо че законът забранява. Този текст е като бомба със закъснител, не знаеш кога ще гръмне тази разпоредба и някой ще я приложи”.

Георги Лозанов обясни бягането от темата с липсата на готовност на българското общество да говори по тази тема.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране