04.06.2015 | 11:44
Лютви Местан разясни магическите ресурси на персоните–месии
ДПС се обяви срещу референдума на Плевнелиев

Илюзия е, че чрез реформиране на избирателната система може да се реформира политическата система, каза в парламента председателят на ДПС Лютви Местан на обсъждането на законопроектите за промяна в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Резултатът от референдума по поставените от президента теми ще е положителен, но дали ще бъде правилен. Тогава кому е нужно да се задават въпроси, чиито отговори са ясни. Какви са реалните мотиви, с които се внася предложението за референдум, попита той. Политическият опит ни учи да се вглеждаме в писаните и не писаните мотиви.

По отношение на задължителния вот ни се казва, че той ще повиши избирателната активност. Активността е функция на свободната воля на българските граждани. Това е принуда, смята Местан.

С въвеждането на по-нисък праг и задължителният характер се ситуира нов субект на приемането на закона, защото последващият акт на парламента е в режим на задължение. Знам какво стои зад идеята за задължителното гласуване и това е неписаният мотив, абсолютно измамната теза, че гласовете за ДПС са константа. Тя се движи от 279 000 гласа до 600 000 гласа през 2009 година. Не искам да си представя, че държавният глава внася референдум за задължителния вот, споделяйки този мракобесен напън на политическите сили, които не крият, че това е мотива им да подкрепят задължителния вот, каза още Местан.

Тези, които инициират референдума, дори не питат народа, а изразяват позиция. За съжаление, магическите ресурси на персоните–месии са изчерпани, защото никога не са били налични. Вярата в персоните–месии е мъртва и се прави опит да се замести с нещо друго, каза в специфичния си стил Местан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране