15.03.2024 | 11:40
Мафията съди фирми с фалшиви договори и взема милиони левове, цигани са в схемата
Бедни хора с основно образование са поели да строят на производствени халета и когато разтрогнат договора, съдят компании за неустойка

Мафиоти печелят милиони левове като неустойка. Оказва се обаче, че договорите, изпълнението на които е невъзможно, са фалшиви. Това обаче не пречи на арбитражните съдилища да жилят жертвите на мафията. От разследване на Вероника Димитрова от Нова телевизия става ясно дори, че някои от съдиите дори са в комбина са адвокатите, които завеждат делата за неустойка. От тази смъртоносна захапка няма измъкване. Фирмите губят милиони левове, но тече разследване на прокуратурата и се очакват резултати.

„Бягайте, че ще ви пребия! Вземайте камерата и се махайте!“, крещи озверяла жена. Тя е една от героините в репортажа на Вероника Димитрова. Разследващата журналистка на Нова обяснява, че името на гневната лелка е социално слаба, но е собственик на десетки фирми. Името й е Олга Крумова.

„Може да имаме и хиляди фирми… Дайте работа!“, крещи жената с тоягата.

Синът й Виден Виденов от видинското село Новоселци пък признава, че фирмата, която успява да осъди „Брилиант Инвест Пропърти“ ЕООД за 1 812 069 лева, е прехвърлена на негово име преди година чрез нотариус, но не знае с какво се занимава тя, макар че е поел задължението да построи производствено хале. Договорът естествено е фалшив и никой не се съмнява, че няма как Виденов да го изпълни, но логиката не важи за служителите на сляпата Темида и какво обикновено се случва в такива случаи мъжът, който има завършен осми клас печели делото в Арбитражния съд.

На въпроса колко пари е получил, за да стане собственик на фирмата, той отговаря с „няма да кажа“, а след като е питан кой го е намерил, за да му прехвърли дружеството казва „има ли значение?“.

Вероника Димитрова обаче упорито продължава да върви до него в локвите и да му задава странни въпроси. 500 лева ли получихте за фирмата, пита тя. Точно така, отговаря той, а след това признава, че тези пари щели да му стигнат за една седмица.

32-годишният Виден е баща на четири деца и макар по документи да е богат собственик на компании, ходи из родното си село с ужасно скъсано яке. Той твърди, че е социално слаб. Живее при ужасни условия. Противно на всякаква логика обаче именно този човек е сключил договор със софийско дружество, според който трябвало да построи хале за близо 9 млн. лева. В споразумението пише, че работата му е била възложена от съдружник във фирмата – Силвия Гагова. Тя пък твърди, че не познава мъжа от Новоселци и никога не е сключвала договор с него.

„Подписът ми е фалшифициран. Аз в тази фирма не съм лице, което може да дава каквито и да е правомощия на когото и да е”, твърди жената.

Според Виденов договорът е сключен в София. Дъщерята на Силвия Гагова – Сияна Гагова, твърди, че споразуемнието е изфабрикувано. Тя е юрист по образование и е подала сигнали до всички възможни институции.

„Мислим, че Виденов е подставено лице, което подписва, каквото му се даде и прави, каквото му се каже. Той просто търси как да си осигури дневните средства с такива схемички. Има договор от 15 страници, изработен отново с фалшиви подписи”, каза Сияна Гагова.

Виденов така и не построил обещаното хале, защото по документи не 18 октомври 2023 г. Силвия Гагова, която твърди, че не го познава, но на хартия му е осигурила работата, го е уведомила, че иска предсрочно да прекрати договора си с него. Причината – невъзможност да изпълни поетите ангажименти. Отново по документи, мъжът от Новоселци започнал да съди дружеството за неустойка в размер на 20% от общата договорена цена. Завел иск в Софийския арбитражен съд.

„Неустойката е на стойност в размер на 1.8 млн, лева – за това, че не сме изпълнили задълженията си по договора”, добавя Силвия Гагова.

През тази година Софийски арбитражен съд при сдружение ”Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” осъжда фирмата да заплати на Виденов сумата от 1 812 069 лева, както и да поеме разноските по арбитражното дело на стойност около 53 000 лева. Осъдителното решение се твърди, че е дадено на мъж от София на име Красимир Златанов, който по документи бил упълномощен от съдружничката в осъденото дружество Силвия Гагова. При разпита в полицията обаче Златанов обяснил, че не познава жената, не е упълномощаван от нея и не е получавал решение на арбитражен съд.

С фалшиво пълномощно, подписано уж от Силвия Гагова, българин, който живее в Испания, е „натоварен“ със задачата да продаде имуществото на фирмата за 10,5 млн. лева. Той обаче твърди, че не я познава. „На 6 април кацнах в Мадрид. Няма как да подписвам договори в България“, уточнява Димитър Арменов.

70-годишната Бистра Кирилова Андреева от София, която е собственик на фирма „Райс07“, трябвало да придобие имотите. Аременов обаче твърди, че никога не е виждал и нея.

На адреса на фирмата Вероника Димитрова не открива такова дружество. Репортерската проверка обаче показва, че възрастната жена участва в няколко НПО-та, които защитават правата на ромите.

Бистра обаче иска неустойка от 807 000 лева в Арбитражния съд. Решението е за 787 300 лева във вреда на „Брилиант Инвест Пропърти“. Адвокатката, която представлява „Райс07“, е работила при съдийката, която издава присъдата, разкри Сияна Гагова.

Двете работят в кантора на един и същи адрес, разкри журналистката Вероника Димитрова.

Така с фалшиви договори се генерират неустойки, добавя тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране