01.04.2015 | 15:27
Манолова срещу ГЕРБ – доведе в парламента уволнена чистачка
Особено се проявяват министрите феодали от съдружните ви партии, заяви тя

Спор между Мая Манолова и премиера Бойко Борисов се разрази в парламента. Депутатката от БСП отново обвини управляващите в чистка и доведе уволнена чистачка. По време на блиц контрол Манолова заяви, че кадровата политическа метла, която се прави, е факт във всички управления и не минава и седмица без ръководеното от Борисов правителството да не взриви скандал.

„Особено се проявяват министрите феодали от съдружните ви партии. Може би, защото твърде дълго бяха на диета, тоест на пост и молитва 12 години. Вашите ГЕРБ-активисти, министри не мирясват, докато не уволнят последния човек, назначен в последната година. Уморихме се да броим уволненията”, коментира тя и добави, че е поканила в парламента уволнени хора.  Една от тях била Даниела Борисов, чистачка в „Напоителни системи“ в Дупница, която е с две висши образования, едното – „Ядрена енергетика“, с болно малко дете и уволнена от новата управа.

Още преди два дни жената се оплака пред медии: „Имам болно дете на 9 години, което е с диабет и бронхиална астма. Майка ми също е болна, на легло и живее при мен. Предлага ми се да работя на 4 часа за 190 лв. Няма как да гледам болното си дете. Това е политиката на ГЕРБ- да принуждават хората да си тръгнат сами“.

В дуплика премиерът заяви, че лично ще провери как е възможно на жена с две висши образования да не й намерят работа като чистачка.  Той се ангажира „да ги вземе тези хора“ и да прояви максимум разбиране за възстановяване или да бъдат назначени.  Борисов обясни, че в една действително сложна коалиция, в сложно време, не се управлява лесно и не се взимат лесно решения – „с чужди коне трудно се оре, казваше дядо ми на времето“, предаде „Фокус“.

„Прекрасно знаете, че министрите са тези, които пряко отговарят за своите министерства и назначенията, които се правят. Преди изборите не сме давали дори илюзия на хората, че с РБ, ПФ и АБВ ще управляваме заедно. Аз многократно на министрите, не само от РБ но и от АБВ и съответно ГЕРБ, съм им казвал да бъдат внимателни там, където хората са професионалисти”, заяви премиерът.

Борисов посъветва Манолова да използва петъчния парламентарен контрол и да отправи питания към ресорните министри. Той добави, че сигурно има някъде назначения, които не са най-добрите. По думите му в ГЕРБ много силно се протестира за някои назначения, „но това е коалицията“.  Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, моля да ме информирате, призова той.

„Ще разговарям с Лукарски. Не случайно говоря много пъти за толерантността и да бъдем и хора, и държавници, и политици. Когато ГЕРБ стана първа сила, но остана в опозиция, десетки ми даваха заповеди как са уволнявани. Казах им, че ще ви върна на работа. „Спрете се, защото аз съм спрял, г-жо Манолова, поне 300 назначения, които са ми предложили”, каза още Борисов.

След в блиц контрола той разговаря с доведените от Манолова хора в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева.  След срещата каза: „Ще им реша проблема“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране