25.05.2017 | 0:01
Марешки е длъжник по над 17 млн. лв. банкови кредити
143-ма депутати се отчетоха за конфликт на интереси

143-ма депутати от 44-тото Народно събрание са попълнили декларациите си за конфликт на интереси, каквото е изискването на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В регистъра на НС липсват декларациите на 97 народни представители. Не е ясно дали това е защото не са ги подали, или по технически причини те не са качени. Вчера представител на НС не бе открит за разяснение. По закон заемащите публични длъжности подават едната от декларациите в регистъра в 7-дневен срок и втората в 30-дневен.

Ръководството на парламента – председателят Димитър Главчев и заместниците му Цвета Караянчева от ГЕРБ, Явор Нотев от ОП, Нигяр Джафер от ДПС, не е обявило конфликт на интереси. Декларацията на Валери Жаблянов от БСП липсва. Веселин Марешки от „Воля“ е солидарен длъжник по заеми за 6 943 000 лв. от БАКБ и за 10 700 000 лв. от Юробанк, общо над 17 600 000 лв. Отделно депутатът е поръчител по задължения за още близо 70 млн. лв. от ДСК и Юробанк. Марешки е декларирал личен интерес към дейността на 122 фирми и сдружения и на 16 лица. Той е посочил, че е управител на „Фондация Марешки“, на партиите „Воля“ и НДСД и на няколко сдружения.

Депутатката от групата му Боряна Георгиева пък е декларирала лично задължение от 251 273 лв. към фирма „Варнаф арм“ за покупка на имот. Фирмата попада сред изброените от Марешки. Георгиева, за която се твърди, че е близка на Марешки, е посочила половината от дяловете на две фирми – „Варна стар“ ООД и „Болид 7“ ООД. До избирането си за депутат тя е била в управителните органи на дружествата. Шефът на ПГ на „Воля“ Гергана Стефанова пък е декларирала два кредита на обща стойност 41 000 лв. Тя притежава дялове и акции в осем фирми, всичките във фармацевтичния бранш. Стефанова стана известна с това, че голяма част от роднините й бяха кандидати за депутати от „Воля“.

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов е съдружник в няколко компании, свързани с превозваческата фирма „Юнион Ивкони“. От нея той има 24.5%, от „Ивкони“ ЕАД -100%, от „Юнион бус сървиз“ – 33.33%, от „Уни Енерджи“ ООД – 50 на сто, и т.н. Освен това Константинов е председател на УС на спортния клуб „Марек Юнион Ивкони“. Съдлъжник е по два кредита към „Юнион Ивкони“ на обща стойност над шест милиона лева. Освен това дължи 200 000 лв. по ипотечен кредит, 47 000 лв. от усвоен кредит по кредитна карта и т.н.

При влизането си в 44-тото НС вицепремиерът Валери Симеонов е декларирал участие в осем дружества, колкото е имал и в миналия парламент. Симеонов не е посочил задължения към кредитни, финансови институции или към фирми и частни лица на стойност над 5000 лв., какъвто е прагът в закона. Не е деклариран и частен интерес към дейността на някакви лица и фирми. Другият вицепремиер от „Обединени патриоти“ и военен министър Красимир Каракачанов е посочил, че е председател на две фондации и две дружества. Каракачанов също няма заеми и кредити.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров няма акции и дялове във фирми. Декларирал е ипотечен заем на стойност 30 325 лв., заем като физическо лице за 40 000 лв. и кредит по кредитна карта за 6700 лв.

Както „Сега“ вече писа, при влизането си в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски е посочил, че притежава дялове и акции в две фирми и че 12 месеца преди датата на избирането му е притежавал собственост в осем дружества. Колегата му Йордан Цонев е написал в своята декларация, че не притежава фирми, няма задължения и няма частен интерес от дейността на други хора и дружества. Друг депутат от движението – Димитър Аврамов, е декларирал, че е бивш изпълнителен директор на частно акционерно дружество в Монтана, занимаващо се със земеделие. Аврамов разполага с две кредитни карти от различни банки на обща стойност 50 000 лв. Колегата му Джевдет Чакъров е вписал в декларацията си, че през 2008 г. е получил заем от съпартиеца си Венцислав Каймакамов на стойност 157 000 лв. и че от 2009 г. изплаща лизинг за автомобил за 49 000 лв. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ няма дялове във фирми и заеми. Доста любопитна е декларацията на члена на ДПС Рамадан Аталай. Той не декларира никаква дейност извън участието си в партията. В същото време Аталай е написал, че притежава три кредитни карти с доста сериозни лимити – 10 000 лв., 10 000 евро и 10 000 долара.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране