18.04.2015 | 15:08
Масова чистка в Агенцията по храните, изхвърлят 450 души на улицата
700 души ще бъдат съкратени в Министерство на правосъдието

Масови чистки започват в системата на земеделието, съобщиха синдикалисти.

1200 души ще загубят работата си, ако правителството утвърди списъка за 10% съкращения в администрацията. Списъците кой да си отиде и кой не вече са бюрото на Бойко Борисов. Най-засегнати от метлата ще са в Агенцията по безопасност на храните.

Оттам ще си тръгнат 450 инспектори, което рязко ще влоши контрола над храните. Агенцията вече претърпя драстично съкращение през 2012 година, когато си тръгнаха 700 души. В момента структурата, която отговаря за контрола на храните, за здравеопазване и хуманно отношение към животните, следи за контрол на фуражите, фитосанитарен контрол, ветринарномедицинските продукти и ветеринарните. За всичко това се грижат общо 2 600 души. Те са и с най-ниските заплати в системата. Освен че ще бъдат съкратени не с 10%, а с 15%, за да не се пипат чиновниците в министерството на земеделието, и бюджетът на Агенцията е орязан, което означава, че заплатите там ще паднат още повече. „Това е безотговорно отношение към здравето на хората. Ще плъзнат болести и по животните“, коментираха възмутени служители пред сайта „Коментатор“.

Другите драстични съкращения ще са в Министерството на правосъдието. Там се съкращенията са 700 щатни бройки от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и съдебната охрана. В края на януари от правосъдното ведомство обещаха друго – че няма да се съкращават служители в затворите, а нощният труд на надзирателите ще бъде допълнително възнаграден.

В системата на транспорта съкращенията ще са 7-8%, което прави около 100 души. Министерският съвет също прави съкращения. Най-потърпевши ще са Държавна агенция „Архиви“, която е със съкратен бюджет от над 1 милион и 200 хиляди лева. За сметка на това Комисията за досиетата се радва на бюджет от 4,5 милиона лева, което и гарантира високи заплати и бонуси.

До края на другата седмица всички министерства трябва да представят планове как ще намалят администрацията с 10%.

2 коментара

  1. агент някой си каза:

    Уважаеми господине, който така добре познавате „агенцията „,
    заповядайте да поработите за около месец със заплатката на един агент,и допълнителните доходи, които се изкарват според Вас, пък после ще си говорим кой кога , как и защо 🙂

  2. Анев каза:

    Колко милиона ще икономиса финансовото министерство,ако едно паразитно звено „БОРКОР,“на което „дейностите“се дублират с още няколко свързани с „голямата“борба срещу корупцията пусне кепенците? Имат ли румънците такива синекурни високо платени ресори,или те си работят по техните си закони?Ако правителството „затвори“няколко крана,най напред ще го почувства бай Марин,защото пенсийката му ще тръгне нагоре и тогава ще му остане някой лев, да си пооправи зъбите,които се броят на едната му ръка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране