27.10.2023 | 22:44
Мъж обвини кмета на Бургас в корупция в огромни размери
Димитър Николов дал 2,5 млн. лв. в брой на фермера Михаил Михайлов

Животновъдът Михаил Михайлов от село Драчево обвинява бургаския кмет Димитър Николов в участието на корупционна схема, на която целта е да заграби бизнеса му, граден с години. Той твърди, че е получил от градоначалника и свързани с него лица близо 2,5 милиона лева в брой в пликове и торбички. По думите му за тези средства нямал документ.

Във видео, разпространено в предаване на журналиста Сашо Диков по „Евроком“, Михайлов твърди, че се познава с Димитър Николов още преди да заеме поста кмет на Бургас: „С него се знаем от 2004 г., когато основахме фирма АГРО-ИД ООД. Реализирали сме общо 9 проекта на стойност 12 милиона лева, които създадоха една модерна база за развитие на стопанството, като с изграждането на мандра ние затворихме преработката на първични продукти. С Димитър Николов почти всяка събота и неделя се виждахме. Всички проекти са одобрявани от Димитър Николов, като винаги той е настоявал за максималния бюджет по мерките. Естествено проектите минаваха безпроблемно през Фонд „Земеделие“. Само една съм дал на консултант – 220 000 лева, за да може проектът да се движи нагоре. (…) Фирмата е основана с лица, които представляват кмета. Почти 17-годишна съвместна работа. Почти всяка събота-неделя се събирахме тук, където разисквахме по-нататък – стопанството какви проекти да се реализират.“

Махайлов твърди, че пари е получавал освен от Николов, а и от съдружниците си във фирмата – Симеон Симеонов, Иван Мъжгълов, Ружди Хасан и от директора на ОП „Спортни имоти“ Живко Иванов. По думите му „един ден дойдоха при мен Димитър Николов и Никифор Видров и аз бях заставен да подпиша договор за заем от 1,6 милиона лева“.

Последните проекти от 2019-2020 година са били много големи, коментира Михайлов, добавяйки, че не е бил съгласен „с техния проект да бъде максимален на мярката, но така или иначе бях уверен, че в случай на нужда ще се помага.“

„Така направихме тези проекти за 8 милиона лева, които не бяха по силите на производствената дейност на фирмата да бъде поддържани тези. Явно целта е когато изтече мониторингът на проектите – април месец следващата година, той да закупи имущество, което се равнява на над 16 млн. лева“, уточнява той.

„В момента, в който трябваше да се рефинансира кредита, тогава ми светна лампичката, че става дума за подготвяна измама за придобиване на активи на съдружника на занижени цени, а ако може и това може да се случи и безплатно това да се случи, както стоят и в момента нещата“, посочва още Михайлов във видеото.

Животновъдът твърди, че има и други стопанства като неговото – те били в един кръг от фирми, в които Николов е поставил свои лица. Те били правени, за да си правят взаимно услуги.

Проблемите започнали, когато бил завършен целият цикъл на хоризонтална и вертикална интеграция на стопанството на Михайлов и то можело да почне да печели много пари.

„В този случай аз съм излишен и той може да продължава сам. Сега това трябва да бъде отстъпено по една схема, която е градена с време всичко това да бъде направено, а след това – иззето. А тези, които са се трудили всъщност да останат без имущество и без бъдеще“, твърди той.

През 2021 година фирмата му се е разделила със следните имоти, коментира Михайлов, държейки документ във видеото. Първият по негови думи е къща в село Велика, където живеел Николов. Той бил прехвърлен на Симеон Симеонов. Разделила се е още с офис в столицата и с имот в Бургас с данъчна оценка 400 000 лева, който бил продаден за 10 000 лева.

„Тези суми, които съм получавал съм бил длъжен да ги изтегля и да ги върна на ръка на купувачите. Племенникът на Димитър Николов чрез фалшиво пълномощно си купи чрез фирмата чисто ново „Пежо““, добавя още стопанинът.

Казусът е коментиран и от Константин Бачийски. Пред Сашо Диков той твърди, че може да потвърди за автентичността на казаното от Михайлов. По думите му от години различни институции в държавата разглеждат случая, но интересно никоя не е предприела действия, въпреки че Михайлов е сезирал всички компетентни органи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране