27.03.2015 | 10:41
Местим стрелките с един час напред в неделя
Започнете да си настройвате биологичния часовник отсега, съветва специалистът по медицина на съня д-р Петър Петров

В неделя в 3 часа сутринта се въвежда лятното часово време. Тогава стрелките на часовниците се преместват с един час напред.

Преди години смяната на часа е била, за да се използва по-активно дневната светлина и да се пести електричество. Днес обаче това води до редица главоболия, а тялото се нуждае от няколко дни, за да се навакса този един час.

„Реално това се наваксва за около два-три дни. Хората с по-рискови професии, при които проявата на сънливост или умора, би увредила на тяхната дейност, могат да започнат подготовка да лягат по-рано. Опитайте в началото да лягате с 15 минути по-рано“, каза пред камерата на БНТ кардиологът д-р Петър Петров, който е и специалист по медицина на съня. Сутрин завесата трябва да е дръпната, защото това кара нашия биологичен часовник да се събуди, добавя той.

Смяната на часа нарушава нормалния ритъм на организма, което увеличава риска от сърдечни заболявания, психически проблеми, слаба концентрация и дори води до повече пътно-транспортни произшествия. Ако искате да се избавите от подобен сценарий, тренирайте повече, заспивайте по-рано и внимателно подбирайте храната си преди ядене.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране