25.01.2023 | 11:45
Михаил Константинов: ГЕРБ ще спечели следващите избори с още по-голяма разлика – очаквам срив в нещото, наречено ПП
Като не можеш да контролираш изборния процес, недей да участваш в политиката, съветва бившият шеф на „Информационно обслужване“

– Проф. Константинов, кога очаквате президентът Радев да насрочи парламентарните избори?

– В момента силно се говори за датата 2 април. Ако тази дата се прескочи, трябва да отидем в края на април, което става доста разтеглено и се отива към едно негласно суспендиране на конституцията. Нека да използвам случая да кажа: нищо не пречи следващото Народно събрание да направи промяна в конституцията, през която да сложи срокове на всички тези първи, втори мандати и т.н. Сега ние стоим и се чудим по колко време имат политическите сили, за да вземат решение. Едно Обикновено Народно събрание може да промени конституцията в тази й част, защото това не е промяна на държавното устройство. Аз апелирам следващия парламент с изискуемото мнозинство за такива промени – да има конкретни срокове, защото сега само на едно-две места са сложени седем дни, а за всички останали се подразбират някакви срокове. Навсякъде да се сложат срокове, за да не може това безобразие, което го наблюдаваме в момента, да се повтаря в бъдеще.

 

– Ако обаче я нямаше тази гъвкавост, изборите щяха да са януари или февруари. Това добре ли е?

 

– Демокрацията няма цена. Да си мислят политиците, които правят българската политика, и за тези неща – кога е добре да има избори и кога да няма. Искам да ви припомня, че сме правили избори и през декември – мисля, че през 1994 г. И нищо страшно няма. Да, изборите наистина се планират да са в подходящо време, но това не е решаващо съображение.

– Кой ще спечели следващите избори – една прогноза?

– Според мен следващите избори ще ги спечели ГЕРБ и не само ще ги спечели, а ще ги спечели с още по-голяма разлика, отколкото спечели последните избори, тъй като очаквам известен срив в нещото, наречено ПП. Казвам „нещото“, защото не знам то дали е партия. Не знам дали се регистрираха като партия.

– Да, регистрираха се.

– Добре, може и да са партия, но само да се регистрираш, не стига. Трябва да имаш структури, които да работят за теб, и т.н. Но щом са регистрирани, тогава вече няма да използват чужди партии, а ще могат да участват сами.

– Но сега се очаква „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да направят коалиция.

– Това няма нищо общо.

– Това няма ли да обърне резултата?

– При пропорционалните изборни системи коалициите са по-скоро правило, отколкото изключение. Но нека да направим една малка сметка. В момента „Демократична България“ има 20 депутати, а така нареченото ПП май има 53. Общо, това са 73-ма депутати. Не съм много убеден, че ако направят коалиция, ще имат повече от това, но ще поживеем – ще видим.

– А добър ход ли ще е ГЕРБ да се откаже от „ембаргото“ спрямо БСП?

– Това не може да бъде обект на предизборни разговори за коалиции. Това може да стане единствено и само след нови избори. Аз лично съм традиционен антикомунист и съм категорично против всякакви съюзи между ГЕРБ и БСП. Но нека да видим какъв ще бъде резултатът от изборите и какви ще бъдат националните интереси. За мен лично ще бъде много неприятно, ако под някаква форма ГЕРБ и БСП играят заедно.

– Елиминирането на машинното гласуване в чия полза ще е на следващите избори?

– Не съм съгласен с термина „елиминиране на машинното гласуване“.

– Добре – елиминиране на машинното броене на гласовете.

– Това, което ни очаква, е просто една възможност всеки избирател да реши по какъв начин ще гласува. Искам да кажа, че във всичките 12 хиляди комисии в страната и в чужбина има представители на всички парламентарно представени сили. И аз изобщо не разбирам по какъв начин може да се говори за измами в секционните комисии, след като всяка партия има свой представител там. Така че нека партиите да бъдат така добри да кажат „нашите представители са калпазани и затова ние искаме някой друг да ни брои резултатите“.

– Е, знаете, че в по-малките населени места са по-различни нещата.

– Ще повторя числата – 12 хиляди секции. Ако една партия не може да осигури 24 хиляди души – защото във всяка секция трябва да има по двама наблюдатели, тя по-добре да не ходи на избори и да не тръгва да управлява страната. Освен това, 12 хиляди са всички секции, а проблемните секции, за които вие споменахте, са не повече от 2-3 хиляди – такива, които са в малки селища, с труден достъп и т.н. Това означава всяка партия да осигури 5 хиляди души в изборния ден и то само от свои представители. Нищо не пречи, примерно, две или три партии, които играят заедно на тези избори – едната да осигури в едни селища, а другата да осигури в други селища наблюдатели. Така че това е абсолютно безпочвено съображение, че не можели партиите да контролират. Ами като не можеш да контролираш изборния процес, недей да участваш в политиката. Значи, ти не можеш да осигуриш няколко хиляди души в изборния ден, а си тръгнал да управляваш страната! Просто без коментар повече!

– Но нощуванията и тези скандали в районните избирателни комисии при предаването на книжата сега ще се завърнат – това няма ли да е голям проблем?

– Има проблем с обучаемостта на членовете на изборната администрация в България изобщо, а не само в районните комисии. В някои секционни комисии също не са достатъчно компетентни хората. Защо? Ами защото партиите не могат да осигурят съответни членове там. Така че нека още веднъж да кажем така: осигуряването на компетентни членове на изборните комисии е до голяма степен работа на самите партии. Ние знаем и всички помним един голям скандал при драмите в „Арена Армеец“ преди няколко години, които си имаха причина, разбира се. Случаят беше на местните избори – тогава една от комисиите сме я връщали 48 пъти! Защото не може да си напише изборните книжа. Когато една секционна комисия не може да си попълни изборните книжа, районната комисия я връща да си ги поправи. Защото никой не може да поправи документ на по-нисшестоящ орган. Може само да го върне да си го поправя. 48 пъти връщано на комисия! Да, софийска комисия. Седем души с висше образование вътре стоят и почти 50 пъти не могат да си попълнят документите. Айде да не говоря повече!

Лъчезар Лисицов, Флагман

1 коментар

  1. Ано тимен каза:

    И герп и бсп и всички останали са комуняги,разлика м/у усвояването/краденето/няма.Всички са за едно друго место.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране