08.12.2021 | 14:11
Минеков изхвърля ГЕРБ от НДК в петък
НДК натрупало 6 милиона лева загуби заради ГЕРБ, министърът учтиво ги моли да напуснат

В петък ГЕРБ ще бъде „помолена най-любезно“ да напусне офисите в НДК, където се намира партийната централа, съобщи пред журналисти в Народното събрание служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

По думите му използването на офисите от партията „носи огромни загуби“ на културната институция.

„НДК е на загуба от близо 6 млн. лв. от това, че партия ГЕРБ е ползвала два етажа, без да плаща. Дългът и амортизацията доближават 90 млн. лв. Благодарете на тези господа“, заяви проф. Минеков от трибуната на Народното събрание, визирайки ГЕРБ.

Сметката му е направена на база на наемите на сгради около Националния дворец на културата, умножена по годините, в които централата на ГЕРБ се намира там.

Темата беше повдигната от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който попита дали Министерството на културата има други сгради, които се ползват неправомерно.  Въпросът му дойде, след като напрежението в дясната част на залата (ГЕРБ-СДС) ескалира, заради закана от проф. Минеков, че всеки ще бъде пратен там, където му е мястото. От ГЕРБ видяха лична заплаха в тези думи и Десислава Атанасова призова „Минеков, вън!“.

Последните два етажа на НДК са били превзети с термина „отпаднала необходимост“. Направено е по времето на Плевнелиев с негово решение, а след това е одобрено с решение на областния управител, бивш министър на правосъдието и автор на конституция – г-н Данаил Кирилов“, заяви проф. Минеков.

Той заяви, че през годините ГЕРБ са натрупали огромни задължения заради неплатени суми.

„Нищо не се получава в НДК. НДК е в тежко състояние… Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща. Постепенно НДК е било съсипвано с приватизация, отдаване на имоти по всякакъв начин…изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла какъвто и да е офис“.

Минеков допълни, че той е първият министър, поискал дължимото през последните 12 години и бе категоричен, че „дългът ще бъде върнат – дали чрез съд, дали доброволно“. ГЕРБ пък определиха днешното изслушване на Минеков като „позор за парламентаризма“.

Останалата част от изслушването премина в размяна на обвинения между ГЕРБ и министъра. ГЕРБ декларираха, че изслушване по същество не е имало, а министърът е некомпетентен. Според тях скандалът е бил целенасочен, но никой няма интерес от него. Тома Биков се оплака още, че Минеков не е извикан, за да говори за централата на ГЕРБ.

Той припомни, че подобен случай имаше и с централата на БСП заради неплатени задължения и попита, дали сега ще се опитат да изгонят и тях.

Биков заяви, че в момента се създават проблеми, а не се решават. Георги Свиленски от БСП репликира, че Столетницата „няма нито един лев задължение за сградата на „Позитано“ 20″.

В края на изслушването ДПС отново се включи в дебата. Йордан Цонев заяви, че разговорът се е отклонил от основната тема – свободата на словото. По традиция той не пропусна да намеси и името на Иво Прокопиев. „Какво щеше да стане, ако това се беше случило на медии на олигарха Пеевски“, попита той и заключи, че е налице „двоен аршин“.

Това е сграда, която е частна държавна собственост и от 2010 г. се управлява от областния управител. Тя не принадлежи към капитала на търговското дружество НДК и няма никакво касателство с принципал министър на културата, който и да е той, заяви Росен Желязков от ГЕРБ. Той напомни, че ГЕРБ има право да получи централа от държавата чрез областния управител и след решение на МС. Така в началото на тази година, след решение на областния управител и договор за учредяване правото на ползване, 16-и и 17-и етаж се ползват за срок от 10 г. при
предпоставките на ЗПП от ГЕРБ, обясни бившият министър.

Този договор е вписан в Агенцията по вписвания, допълни той. И изброи основанията за прекратяване на договора, които са по закона: неплащане на експлоатационни разходи, преотдаване на помещенията на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и загубата на качеството парламентарна сила. Нито едно от тези основания не е налице, за да може който и да е да си позволи да всява внушения за това, че предстои или се кани да пристъпи към действия за освобождаване на помещения, допълни Желязков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране