27.10.2023 | 13:34
Министърът на електронното управление: Сигурността на вота е гарантирана
На машините не може да се сложи софтуер, който да променя резултатите, заяви Александър Йоловски

В Министерския съвет извънреден брифинг даде министърът на електронното управление Александър Йоловски. Той обясни, че е възложил на Стойнев работата по удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на изборния закон.

Йоловски разказа, че на 9 октомври на случаен принцип са били подбрани 8 броя машини, които да участват в проверката. На 13 октомври е била одобрена методиката на проверката, която е била извършена на 20-и с участието на представители на ЦИК, на частната фирма “Сиела Норма”, която осигурява софтуера, както и на 4 парламентарни партии, които министърът не назова.

Генериран е криптографски ключ – т.нар. хеш код, с който се подписва софтуерът. “Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините”, категоричен беше Йоловски. Софтуерът е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима членове на ЦИК от квотите на различни партии и се съхранява на лаптоп в каса на ЦИК. Така полученият софтуер е инсталиран на всички машини, които ще се ползват на вота, и те вече са разнесени по избирателните секции. Хеш кодът е публично наличен и в момента.

На 23 октомври представителите на регистрираните за вота партии и коалиции са получили пълен достъп до изходния код на машините за гласуване, съобши още министърът. След приключването на цялата процедура всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени. Процесът по удостоверяване няма влияние върху изборния процес, изтъкна Йоловски.

Той напомни, че машините действат като принтери и резултатът се определя на базата на разпечатаните от тях бюлетини.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране