20.02.2024 | 11:59
Минутен тест от психиатър: Проверете своето ниво на тревожност
Можете да направите теста на всяко удобно място. Всичко, което трябва да направите, е да включите хронометъра на телефона си

В днешно време вероятно е трудно да се намери човек, който изобщо да няма тревожни мисли. Но въпросът е, че някои хора могат да държат безпокойството си под контрол и да спят спокойно, докато за други тревожността и съмненията силно развалят ежедневието и ги лишават от сила. Въпреки това, не винаги е лесно да разберете колко тежка е тревожността сами. Може би не е толкова сериозно? Или е време незабавно да се погрижите за психическото си състояние, да посетите психолог или психотерапевт?

Психиатър обяснява как можете бързо да определите нивото на тревожност. Специалистът предлага да се направи бърз тест „Субективна минута”.

Включете хронометъра на телефона си. Точно в тази секунда затворете очи и мислено изчакайте минута – точно както се чувствате. Не бройте на себе си, а го почувствайте. Когато сте в това състояние, със затворени очи, сякаш е минала точно минута, отворете очи и натиснете „стоп“ на хронометъра.

Ето какво могат да ви кажат числата на хронометъра. Ако според вътрешните ви усещания е изминала минута и хронометърът показва:

65-70 секунди – вие сте спокоен човек, който реагира адекватно на ситуациите.

55-64 секунди – има леко състояние на тревожност. Може би точно в този момент нещо ви притеснява. Това е нивото на тревожност, съмнение, недоверие.

45-54 секунди – умерено ниво на тревожност. Това означава, че дълго време сте били в състояние на морален стрес. Това е нивото на бдителност, всъщност тревожност, объркване. Има много неща за размисъл.

35-45 секунди – изразено ниво на тревожност. Вероятно в момента сте в момент или период на изключителен стрес. Тук говорим не само за тревожност, но и за страх.

По-малко от 35 секунди. Силно безпокойство. Опитайте да направите теста още 3 пъти през деня. Има смисъл незабавно да започнете да променяте ситуацията, която е толкова изтощителна за вас.

Когато не е инфаркт или язва, а тревожност

Тревожното разстройство, подобно на истинската депресия, може да бъде скрито зад симптомите на други заболявания, така че не всеки може веднага да го подозира. Ето някои признаци на тревожно разстройство, което лесно може да бъде объркано със заболявания на сърцето, нервната и храносмилателната система. Особено ако отидете на кардиолог или гастроентеролог и той не открие никакви органични увреждания.

От сърцето и кръвоносните съдове: ускорен пулс, усещане за промени в сърдечната честота, повишено или понижено кръвно налягане, бледност или зачервяване на кожата.

От стомашно-чревния тракт: гадене, повръщане, оригване, сухота в устата, метеоризъм, запек или диария, коремна болка.

От страна на терморегулацията: вълни от топлина или студ в цялото тяло, повишена телесна температура, изпотяване.

От страна на нервната система : замаяност, треперене, треперене, парене, изтръпване или настръхване, конвулсии, нарушения на съня, намален или повишен апетит.

От страна на пикочно-половата система: сърбеж и болка в съответните органи, чести позиви за уриниране или усещане, че пикочният мехур се пълни по-бързо, отколкото трябва.

Лора Костова

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране