15.12.2023 | 10:39
Мнозинството в парламента организира бойкот на саботажа на опозицията, Копейкин бесен
Нинова разграничи БСП от парламентарния саботаж на „Възраждане“ и ИТН: Банкетът победи бюджета

Мнозинството в парламента стъкми своеобразен бойкот на саботажа на пленарните заседания. Днес поне част от опозиционните формации бяха заявили, че ще продължат протестната си акция в Народното събрание (НС), така че да осуетят провеждането на заседанието.  ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обаче изобщо не влязоха в зала. Там бяха само опозиционерите БСП, „Възраждане“ и ИТН. Така кворум не се събра и заседанието се провали.

На влизане в залата председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък се провикна: „Къде е изметта? Къде е розовата измет? Защо ги няма?“

След това той направи гневно изявление пред репортерите. Костадинов извади папка и обясни, че е искал да покаже от трибуната на парламента отрязани партизански глави. И ги показа пред камерите. С това Костадинов направи препратка към демонтажа на фигурите на паметника на съветската армия в София, известен и като МОЧА (монумент на окупационната червена армия).

„Видяхте, че лъсна лицемерието на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред парламентарни репортери по повод провала на пленарното заседание на Народното събрание (НС) днес. „Банкетът победи бюджета. Знаете, че днес няма заседание по причина на управляващите, които празнуват. Ние сме тук, защото искаме да се приеме бюджетът и хората да не останат без пари“, добави Нинова.

БСП обаче участваха във вчерашния саботаж на пленарното заседание. След въпрос – защо, лидерката на партията обясни: „За да спрем варварството, което се извършва на паметника на съветската армия.

БСП очаквали днес съдът да го спре. От соцпартията дадоха да се разбере, че няма да саботират приемането на финансовата рамка.„Ще участваме за бюджета. Не можем да оставим парите на хората неразплатени“, заяви Корнелия Нинова.

Какво обаче ще е поведението им, когато дойде редът на промените в Конституцията? „А, чакайте да видим какво ще стане. Тепърва очакваме предложенията между първо и второ четене. Ще има комисия. Но принципната ни позицията остава същата – против тези промени в Конституцията, особено намерението им да оставят двойното гражданство за висши държавни постове. Оценяваме това като предателство към националния суверенитет“, обясни Нинова.

Съдебната реформа пък представлявала „политическо овладяване на прокуратурата“.

След въпрос на репортер на „Флагман“ – разграничават ли се от бойкота на „Възраждане“ и ИТН, които искат да няма заседания и да ги осуетят, Корнелия Нинова отсече: „Ние сме самостоятелна партия и самостоятелна парламентарна група. Изказвания от г-н Костадинов или от колегите от ИТН „обединената опозиция“ от наше име – да забравят! Ние разговори за обединение не сме водили. Всеки си изразява позицията. Това, че понякога позициите ни съвпадат, е едно. Но понякога се различават. Така че ако обичат никой да не говори от името на БСП освен тези хора, които сме тук.“

Малко по-рано Станислав Балабанов от ИТН също обясни, че те са искали да участват при гласуването на бюджета. Той се закани обаче да продължат саботажа при гласуването на промените в Конституцията. Как точно – отказа да разкрие.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ обаче се закани, че саботажът от тяхна страна ще продължи, докато не спре демонтажът на паметника на съветската армия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране