21.06.2016 | 20:41
МОК потвърди санкцията на руските атлети
Томас Бах очаква индивидуални заявки на "чистите" спортисти

МОК потвърди, че само руските атлети са отстранени от участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро, предадоха световните агенции след срещата в Лозана. Не е разглеждан изобщо въпросът за наказание на други 27 национални федерации.
„Длъжни сме обаче да изчакаме индивидуални заявки чрез Международната федерация по лека атлетика (IAAF). С нея ще обсъдим решението. Трудността се явява от обстоятелството, че Руската федерация по лека атлетика е член на ИААФ и тя е санкционирана, но спортистите са съставна част от националния олимпийски отбор и комитет. Те трябва да се състезават под флага на Русия, защото представляват Руския олимпийски комитет (ОКР), който не е отстранен от МОК“, обяви президентът на комитета Томас Бах на пресконференция след срещата. Той подчерта, че ОКР е изпълнил всички необходими изисквания на ИААФ за допускането на руски атлети на Олимпиадата в Рио де Жанейро.
На Олимпийската среща в Лозана се събраха членовете на МОК заедно с ръководителите на водещите международни спортни федерации, за да обсъдят най-вече целесъобразността от прилагане на колективна отговорност по отношение на спортистите заради нарушения на ръководители на национални федерации и на други техни съотечественици. В тази връзка бе разгледано и участието на руски атлети на Олимпиада 2016, които са спрени да представляват Русия заради продължаване на дисквалификацията на националната атлетическа федерация, която е отстранена след поредица от гръмки допингови скандали.
Според Томас Бах на срещата е решено, че спортисти, които не са нарушили антидопинговите правила, могат да участват на Олимпиадата в Рио под руски флаг, защото само олимпийски федерации могат да вземат участие на Игрите. „ОКР не е отстранен. Той сериозно подпомогна разследването. Затова „чистите“ спортисти могат да се състезават под руски флаг“, обяви Бах.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране