07.01.2016 | 0:01
Москов даде нови разрешения на 66 болници
В цялата страна 27 болници са получили разрешение за разкриване на нови клиники и отделения

През 2015 г. МЗ издаде 76 разрешения за осъществяване на лечебна дейност на общо 66 лечебни заведения, съобщават от ведомството на Петър Москов.

Сред разрешения за „разкриване на нови болници“, за преустановяване на дейност, за повишаване и/или понижаване нива на компетентност, за преобразуване на дружеството, за промяна на управлението или седалището на дружеството и/или адреса на управление на дружеството, за клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, за учебна и/ или научна дейност и т.н.

През 2015 г. разрешения за осъществяване на лечебна дейност са получили 4 нови лечебни заведения – МБАЛ „Света Параскева“ в Плевен, СБПЛР Минерални бани в Полски Тръмбеш, СБАЛ по дентална и лицево-челюстна хирургия – „Медикрон“. С подаване на заявлението за издаване на разрешение за дейност собственикът на СБР „Айлин“ в с. Минерални бани е подал декларация, че няма да сключва договор с НЗОК.

В цялата страна 27 болници са получили разрешение за разкриване на нови клиники и отделения. В това число не са включени четирите нови лечебни заведения. При 14 от 27-те болници има и разрешение за прекратяване на дейност и/или понижаване ниво/а на компетентност.В София има 1 ново лечебно заведение – СБАЛ по дентална и лицево-челюстна хирургия „Медикрон“, а в други 9 болници има нови отделения и клиники.

С оглед промените в нормативната уредба, и в частност предстоящото утвърждаване на Националната здравна карта, разписана в Закона за лечебните заведения, както и промените в Закона за здравното осигуряване, МЗ изпрати уведомителни писма до всички болници, които са получили разрешения за осъществяване на лечебна дейност, че разрешенията не може да се смятат за безусловна гаранция за бъдещо финансиране от НЗОК, уточняват от МЗ.

1 коментар

  1. Иво Ивов каза:

    така е, когато псевдо-реформатори с големи претеции само помагат за разпиляване и източване на малкото обществени ресурси!
    Освен валутен борд, има нужда от съдебен и здравен борд. А цялата политическа сган-зад борда! Или те, или ние!
    Румъния не финасира частни болници! Който иска-си плаща сам! Забранила е частни клиники под държавен покрив и работа на държавно и частно.
    Световната Банка казва, че 50 болници стигат за малка България! Но частните болници са вече 413! И всеки ден нарастват с една! С единствена цел-източвне на малкото пари за здраве! 90% от болниците имат огромни финансови нарушения! Здравеопазването се дели на печелившо, като кардиология и други! То е частно! А губещите сектори остават за държавата!
    Частна болница се основава от политици, с пари, откраднати от държавата, за да се източват още!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране