04.07.2018 | 21:21
Московски крие информация за концесията на летище „София“

Министерството на транспорта и правителството отказват да дадат на парламента информация за решението и цялата документация за концесията на летище София. Това обяви зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски пред журналисти в парламента. Той припомни, че в понеделник социалистите пуснаха искане до „Дондуков“ 1 да им бъдат предоставени анализите на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие на базата, на които правителството е решило да отдаде на концесия аерогарата.

Вчера Свиленски е получил отговор от транспортния министър Ивайло Московски, който в две странички обяснява, че документацията по концесията може да се види в края на тази или другата седмица на сайта на Европейската комисия, където предстои да бъде обявена процедурата. Според министъра докладите на Световната и на Европейската банка не могат да бъдат предоставени на народен представител. Московски бил пуснал питане до въпросните институции дали документацията може да бъде предоставяна на трети лица, уточни Свиленски.

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ е категоричен, че отговорът показва как в  действителност действа правителството. „Кой управлява България – кабинетът, Министерството на транспорта, Европейската или Световната банка? Как може доклади, които трябва да бъдат публични, да са тайна?“, попита Свиленски. Социалистът обясни, че в писмото на Московски има предупреждение, че предоставената информация е за негово лично ползване и огласяването й на трети лица трябва да се извършва при стриктно спазване на Конституцията. Това означава, че информирайки ви, извършвам някакво нарушение, обърна се Свиленски към медиите.

Спорът между БСП и Московски продължи и в парламентарната транспортна комисия по-късно. Министърът увери, че до края на седмицата част от условията по договора за концесията ще бъде публикувана в националния концесионен регистър и в специална подстраница на транспортното министерство.

На 27 юни кабинетът „на тъмно“ одобри решението на Московски за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. От БСП остро се обявиха против концесията и заявиха, че внасят в парламента проекторешение за отмяна. Тогава Свиленски подчерта, че позицията на БСП е последователна през всички години, когато това и предишното правителство са се опитвали да отдадат най-печелившото българско държавно дружество на концесия. Социалистите поискаха да им бъде предоставен анализът на Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, които международните консултанти за концесията, както и цялата документация и параметрите по нея.

В отговор Московски обяви, че щом БСП настояват да получат решението на МС и анализа с условията за концесията, ще я имат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране