06.09.2018 | 0:01
Московски призна за уволнения на летище София
Министърът удобно "забрави" за въпроса на Гьоков и Свиленски има ли партийни назначения на аерогарата

Министърът на транспорта Ивайло Московски призна за уволнения на летище София и за променени длъжностни характеристики на продавачи в търговските му обекти. Това стана ясно от негов писмен отговор на въпрос на депутатите от „БСП за България“ Георги Гьоков и Георги Свиленски.

„На наши приемни граждани поставят въпроси за уволнение от работа на служители на летище София по политически причини. Това е опасна тенденция, която е пряко свързана с дискриминация, основана на политическо убеждение, което е недопустимо в една държава, наричаща себе си демократична“, пишат до Московски двамата депутати. Те отбелязват, че ръководството на държавна фирма, чийто принципал е министърът, сменя изискванията за заемане на определена длъжност, без обстоятелствата да налагат това. Целта е да бъде освободен служителят, а на негово място да се назначи партийно протежиран човек.

Гьоков и Свиленски дават пример с длъжност „продавач консултант“, за който е поставено изискване за висше образование. Има ли друго място в България, Европа и света, в което за подобна месторабота да се поставя такова изискване, задават въпрос социалистите.
Те питат имало ли е промяна в длъжностната характеристика за длъжността продавач-консултант през последните 6 месеца, на какво основание и в съответствие с какво са формирани изискванията за заемане на длъжността, има ли освободени работници, заради промяна в изискванията за заемането й. Гьоков и Свиленски настояват да разберат честа практика ли са партийните назначения в транспортното министeрство и във фирмите, чийто принципал е то.

В отговора си Московски обяснява, че на двата терминала на летище София има 10 търговски обекта. Щатният персонал се състои от 21 служители. От тях 87 са с висше образование и 34 със средно, от които 12 души все още учат. От дружеството обаче се оплакали, че има случаи, в които служители със средно образование, които определят търговската политика на обекта и ръководят служители с висше образование. Това пречело да се реализират по-добри резултати и се създавали предпоставки за допускане на сериозни грешки и нередности, водещи до финансови загуби за дружеството.

И затова от летище София решили да предприемат мерки за подобряване и оптимизиране на търговската му дейност. И в резултата на това от 1 юни т.г. утвърдили нови длъжностни характеристики. В тях променили името на длъжността и поставили нови изисквания за заемането й. Едно от тях е продавачите да имат висше образование. Московски признава само 5 служители, които не отговарят на изискванията за заемане на горепосочените длъжности с ръководни функции, но според източници на ДУМА те са много повече. Министърът отрича да има уволнени по политически причини, но хора, принудени да напуснат работа на аерогарата  споделят, че има такива и че на техните места са поставени хора от младежкото обединение на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране