24.11.2022 | 16:47
Мултимилионер се кандидатира за кмет на София
Васил Терзиев, създател на "Telerik", има шанс да спечели още на първи тур

Мултимилионер влиза в играта за кмет на София. Ставало въпрос за бившия изпълнителен директор на софтуерната компания Telerik Васил Терзиев, който мнозина оприличават на по-младо копие на Кирил Петков

От „Продължаваме промяната“ (ПП) настоявали той да е общият им претендент с ДБ за столичен кмет, разказаха депутатите в кулоарите на парламента. Според тях от ДБ имали резерви към кандидатурата, твърдели, че е по-добре да бъде издигнат претендент, който е политически разпознаваем, пише Труд.

Освен това в коалицията смятали, че най-добре ще е десните сили в столицата да играят заедно, за да не се разпиляват гласове.

Тезата на „Демократична България“ била, че преди да се говори за конкретен кандидат трябва да се проведат разговори със „Спаси София“, които вече обявиха, че на предстоящите местни избори ще играят партийно, за да не повторят грешката от предишните, когато събраха достатъчно гласове за самостоятелна група в СОС, но нямат такава заради това, че не играха партийно.

 

От „Спаси София“ възнамерявали да издигнат Борис Бонев, който вече бил сравнително разпознаваем. Смятали, че ще привлекат и млади да гласуват за него, защото инициативите му били привлекателни за тях. От ДБ били склонни да подкрепят Бонев.

От „Продължаваме промяната“ обаче нямали намерение да се съобразяват с обструкциите на ДБ и вече говорели пред партийните си членове, че имат кандидат за столичен кмет. Нещо повече – влизали и в конкретика, обяснявайки, че е време бизнесмен, въртящ милиони да поеме управлението на столицата.

Кандидатурата на Терзиев била получила дори „одобрение“ от „Козяк“, където от ПП ходили да сондират. Имало и направена социология, според която можел да спечели кметските избори още на първи тур.

IT специалисти коментираха, че по принцип хората от техните среди не се занимават с политика и избягват публични политически изказвания и изяви. Правело им впечатление, че от известно време Васил Терзиев често прави именно такива изказвания.

В публикацията на Свободна Европа от 23 юни 2022 г. „Еднорози на протест. Защо български предприемачи подкрепят правителството“ е цитиран Васил Терзиев, който казва, че е излязъл на протест, защото го „притеснява перспективата държавата да бъде на автопилот и отново да се продължават старите модели на хора, които не се вясват в парламента, седят някъде далече, взимат решения и го играят като кукловоди“.

Казва и че „никой не е гласувал за хора извън парламента, които да си седят някъде далече във вилата, къщата и да решават какво трябва да направят натискачите на копчета вътре в парламента“.

БЛИЦ припомня, че Терзиев е един от спонсорите на предизборната кампания на „Продължаваме промяната“. Той и неговият съдружник от Telerik Светозар Георгиев се оказват от IT експертите, на които от ПП казаха, че ще разчитат за кампанията си още през 2021 г. Тогава Светозар Георгиев е дарил 80 000 лв. Пред Сметната палата той декларира, че парите са от продажба на акции в “Телерик” АД. Тази година, за кампанията Светозар Георгиев е дарил 100 000 лв., а Васил Терзиев – 50 хил. лв., сочат данните от регистъра на Сметната палата.

Бизнесмени също разказаха, че знаят за намерението да бъде издигната кандидатурата на Васил Терзиев. Разказаха за близки връзки на бизнесмена със Соломон Паси, Мария Габриел и Ивайло Мирчев от ДБ, както и с Кирил Петков и Калина Константинова от ПП.

1 коментар

  1. И този каза:

    ще „защитава“бедните софиянци…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране