19.02.2015 | 8:45
Муравей: Дългът скача с 5,3, а не с 16 млрд. лв.
Мая Манолова да научи и изваждане, а не само събиране, съветва бившият "син" министър

„Мая Манолова трябва да се научи и изваждане. Тя е юрист жената и само събира.“

Така коментира бившият финансов министър Муравей Радев пред Нова тв споровете около ратификацията на новия заем, който иска правителството.

„Чула, че има 8 млрд. дълг сега, чула още 16 и ги събира – и получава 24. Заради краткосрочни политически дивиденти са склонни да провалят всичко“, каза Радев.

Според него няма 16 млрд. дълг, който се увеличава – увеличението на дълга е 5,3 млрд. „Как така 5, като теглим 16? Тази година януари България има дълг общо 22 млрд. лв. – вътрешен и външен. След 3 години те ще бъдат 27,3 млрд. Като извадим, получаваме 5,3 млрд. – ето това е увеличението на държавния дълг“, поясни Радев.

Той обясни как става това – споменатите 16 млрд. са за 3 години, но една голяма част от този дълг е за рефинансиране: „Взимаш нов заем – увеличаваш дълга, плащаш стар дълг с този размер – намалява“, поясни простичко Радев.

Според него са сюрпризирани само онези депутати,  „които са спали миналата година, като са приемали държавния бюджет. Точно тези депутати гласуваха бюджета т.г. през месец декември.“ Дългът на практика се увеличава само в един случай – когато в бюджета разходите са повече от приходите. „Да имаш по-малко пари, а да похарчиш повече. Тази разлика трябва да я вземеш отнякъде“, обясни финансистът.

Според него е по-важно депутатите да помислят, „когато приемат от 9 кладенеца вода“ – за образование , за разходи, а трябва да помислят как да не вдигат разходите и така да надуват дефицита.

„Трябва да се намалят разходите един път и да се увеличат приходите от друга страна. Ако сега не се вземе този заем, нищо няма да стане. Този е излишен спор – това опитвам да обясня“, каза бившият финансов министър.

Той поясни, че ако ратификацията на 3-годишния заем бъде бламирана, за 2015 г., когато има падеж, старите дългове ще бъдат покрити така или иначе. „Този въпрос не стои – стига да се изпълнява бюджетът. Ще вземат нов, ще финансират стар. Никакъв проблем за 2015-а.Следващата година с новия бюджет този цикъл ще се повтори и накрая ще се приеме бюджетът, който ще има същите параметри. И отново ще се тегли дълг, ще се връща дълг и т.н. – но година за година…А тази 3-годишна прогноза ще бъде опропастена, като всяко хубаво нещо. Хубаво, ама българско“, разясни Радев.

За него спорът се подменя. България опитва да излезе на международните финансови пазари и да вземе дълг при по-добри ословия. Така страната показвала предвидимост и стабилност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране