06.03.2023 | 21:29
МВР удари голям бизнесмен в София
Велико Желев е задържан, разследван е за принуда

МВР претърсва офисите на Велико Желев. Бизнесменът е задържан и се намира на мястото на претърсванията. По предварителна информация става дума за разследване на принуда, съобщава Нова тв.

Велико Желев контролира група с приходи от 450 млн. лв. В три от фирмите собствеността е скрита – „АБ“, „Битумина Гмбх“ и „Инфра експерт“.

Велико Желев помага на партията Български възход. Неговото име беше свързано от Бойко Рашков като вътрешен министър на Промяната с прехвърляне на 21 млн. лв. в имоти в Дубай.

Кой е Велико желев?

Фирмата на Велико Желев „Хидрострой“ получи поръчката за 360 000 000 лв. за строеж на тунел под Шипка. Понеже не е тайна, че бизнесменът е любимец на властта и то още от царско време – НДСВ, когато е шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“. После при Тройната коалиция е съветник на прочулия се покрай корупционния скандал с пътно строителство Батко и Братко тогавашен ресорен министър Асен Гагаузов.

От правителството на ГЕРБ „Хидрострой“ на Велико Желев и погълнатата от нея „Водстрой“ регистрират само за първата година и половина мандат 156 231 000 лв. държавни поръчки.  В морската столица култов от многото проекти на „Хидрострой“ – общо за стотици милиони лева – е булевард „Васил Левски“, който не само струваше 46 млн. лв. на километър, не само беше изпълнен с 9 месеца закъснение от срока по договор, не само беше така уникално проектиран и реализиран, че мина през трибуните на стадион, но и пропадна ден след пускането си, а после отново.

Името на Желев нашумя покрай купуването от вдовицата на милиардера Емил Кюлев на най-красивата сграда на жълтите павета – централата на ДЗИ на бул. Цар Освободител в сърцето на София, част от архитектурния комплекс на зала България и едноименния гранд-хотел. Тя му беше продадена за 10,85 млн. евро с ДДС, малко над застрахователната ѝ стойност.

„Хидрострой” е основана през септември 1962 г.

от Главно управление на водното стопанство при Министерски съвет с името „Водстрой”- Варна.

През 1970 година е преименувана в СУ „Водно строителство”, а четири години по-късно получава името, което носи и до днес – „Хидрострой”. Компанията е основно известна с печеленето на множество обществени поръчки за асфалтиране на пътища.

Позиционирането й в първата тройка се случва при управлението на Бойко Борисов, особено отчетливо през втория му мандат. През 2015 г. „Хидрострой” реализира оборот от 214 млн. лв. и пред нея се нареждат единствено „Водстрой 98” (292 млн. лв.) и „Трейс груп холд” (269 млн. лв.) в класацията на “Капитал 100”.

Седалището на варненската компания е преместено в София.

За кратко фирмата се превръща в строителен лидер в Североизточна България с договори за пътно поддържане, зимно почистване, ремонти, финансирани от държавата, програма “Транзитни пътища”, ФАР, ИСПА и др.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране