12.05.2016 | 0:01
На морето – дупка, в кабинета – трус
С малка дестабилизация към действителна устойчивост

Водещ, БНТ: Господин Цветанов, като гръм от ясно небе ли ви дойде оставката на вицепремиера Калфин и заявката на АБВ, че ще напусне управлението или очаквахте това да се случи?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: От Конгреса на БСП и начинът, по който беше избран новият председател смятахме, че това може да бъде очаквана политика като решение на АБВ, но разбира се, знаете, че днешното правителство е една конструкция, която винаги е под напрежение, важно е основата да бъде стабилна и да продължим напред.

В-щ: Прави впечатление тук и днес включително, че изведнъж Румен Петков, ваш предшественик в министерството, започна леко с насмешка да говори за правителството. Знак за какво виждате в това?

ЦЦ: Аз се връщам малко години назад и си спомням, когато с подобен подход и с манталитет на поведение той принуди тогавашния главен секретар Бойко Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната вече втори мандат. Може би с духа на тази насмешка, която вие споделяте мисля, че не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на страната на предстоящите президентски избори. Но това е в кръга на шегата, разбира се, нека да не извеждаме като акцент от днешния ни разговор. (…)

В-щ: Виждате ли някакъв опит за дестабилизация обаче с това действие на АБВ?

ЦЦ: Винаги в подобни решения винаги се създават предпоставки за тълкувание или за изводи, които могат да водят към евентуална дестабилизация. Аз само искам да припомня, че когато преди 1 месец в България вече пристигна корабът, който е в Черно море, знаете трябва да се направят проучванията за газ и нефт, тогава премиерът всъщност заяви, че това под една или друга форма би могло да доведе до една дестабилизация или опити за дестабилизация от определени политически формации, които никога досега не са си позволявали да правят подобни проучвания в Черно море, защото нека да си припомним, че първите политики, които бяха реализирани в сектора на енергетиката за търсене на добив от териториалните води на Черно море на България, това е всъщност правителството на Бойко Боаорисов в първия мандат. След неговата оставка в кабинета „Орешарски“ този проект изцяло беше замразен, сега отново е възобновен и се надявам, че това ще даде една допълнителна възможност, българската икономика, потребителите, които ползват газ, да ползваме собствени ресурси, с което ще дадем действително по-голямата устойчивост. (…)

В-щ: Фактът обаче, че Калфин толкова горещо подкрепя проучванията и добива на собствен газ, говори ли ви за проблем по линията Калфин – Първанов?

ЦЦ: Аз не бих искал да се намесваме във вътрешнополитическия живот, на която и да било политическа формация или да даваме оценка. Мисля че в това отношение политолозите са тези, които могат да дадат, наблюдавайки целия политически спектър. За мен по-важно е, че трябва да запазим добрите, на първо място, човешки отношения като народни представители в сегашния парламент и действително там, където можем да се подкрепяме нека да работим в интерес на държавата, там, където има принципни различия, разбира се, ние ще се стараем да осигуряваме парламентарното мнозинство, за да може действително да вървим напред и да има тази стабилност. (…)

В-щ: Господин Цветанов, да ви отправя една забележка, вие отнесохте негатива (за Изборния кодекс, б.р.).

ЦЦ: За голямо съжаление ГЕРБ отнася негатива за всичко, което би могло да се превърне като някакъв обществен казус и точно затова казвам, че винаги понасяме негативите от тези неудачия, които имаме в решенията, които се взимат. Но разберете, партия ГЕРБ, ако имаше 121 депутата тогава може би щяхме да имаме друг подход.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране