26.10.2023 | 12:07
Над 20 града печели Радев! Нова широка коалиция праща Борисов в пенсия
Хора на президента са фаворитите за Русе, Бургас, Благоевград, Сливен, Смолян, Созопол, Перник, Сандански, Велико Търново, Казанлък, Видин, Плевен, Свищов

Над 20 града ще преминат в политическата орбита на Румен Радев. Това ще се случи след местния вот, където се очаква повече от 20 града да имат кметове, близки до държавния глава. Те щели да бъдат и основата за създаването на нова широка коалиция, която ще има реални шансове да минимизира участието на Борисов в политиката. Силен фактор за това били и множеството герберски активисти и досегашни кметове, които искали да се преориентират към Радев и да си осигурят следващи мандати, пише „Галерия“.

Според изборни спецове хора на президента са фаворитите за Русе, Бургас, Благоевград, Сливен, Смолян, Созопол, Перник, Сандански, Велико Търново, Казанлък, Видин, Плевен, Свищов, Дряново, Троян, Трявна,  Димитровград, Козлодуй, или общо – над 20 града.

В Русе Пенчо Милков  води убедително в социологиите за най-големия дунавски град. Настоящият кмет официално е издигнат от БСП и други партньори, но в Русе всеки знае, че не зачита въобще Корнелия Нинова, а се разбира с Румен Радев.

В чудесни отношения с него е и бургаският успешен кмет Димитър Николов, който все повече се изплъзва от опеката на Борисов.

Изненадващо в Благоевград социологиите вещаят първо място преди балотажа на Николай Шушков, областен управител по време на служебните кабинети на Румен Радев и зам. регионален министър. Той е уважаван в града и макар да е издигнат от БСП, „Левицата“ и други формации от спектъра, също категорично е човек на президента.

За такъв минава и Николай Мелемов, който иска четвърти мандат в Смолян, въпреки че зад кандидатурата му стои ГЕРБ.

Станислав Владимиров, старият и вероятно  нов кмет на Перник, беше изритан от БСП, но е изключително близък до Румен Радев. Той също получи подкрепата на ГЕРБ за нов мандат, просто защото Бойко Борисов нямаше кого да издигне срещу Станката, както е известен потомственият социалист. Владимиров е сред най-големите противници на Нинова. Интересното е, че дори в ГЕРБ признават, че техният кандидат за Търново Даниел Панов вече е по-близък до президента Радев. Военният по образование иска пореден мандат в старата столица и вероятно ще го получи, макар и в оспорвана битка с Йордан  Терзиев (ПП-ДБ). Панов поддържа добри отношения както с ДПС, така и с Весела Лечева, която е в най-близкото обкръжение на Румен Радев.

За кандидати с шансове в Созопол, Сливен също се заговори, че са склонни да подкрепят бъдещ  проект на Румен Радев,  с който да опитат да разбият сглобката. Президентът има много силни позиции и в по-малките общини, където също се очертават солиден брой кандидати от неговото лоби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране