03.12.2023 | 11:15
Наглост! Гвоздейков се хвали – справили със снежното бедствие
След като снегът се стопи, всички жп трасета вече са проходими

Важното е, че екипите се справиха навреме и сравнително добре. Към днешна дата всички жп трасета са проходими и без аварии. Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата – това коментира в ефира на БНТ министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той отново подчерта, че причината за бедствието миналата седмица е бил изключително тежкия сняг. Даде пример с Германия, където Мюнхен и област Бавария също е блокирана в момента заради снежни бури. По думите му, у нас при обилен снеговалеж и вятър няма как да бъде почистено за 1 час, защото след няколко минути става същото:

“Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани да си свършат работата както трябва.”

По отношение на модернизацията на жп транспорт у нас, министър Гвоздейков каза, че в момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н. Той увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране