06.05.2015 | 19:25
НАП задържа парите на над 5000 души за втора пенсия
Парите на младежите ще стоят блокирани, докато не се приемат промените в социалния закон

Хаосът, който забърка финансовият министър с тъй наречения избор за осигуряване между НОИ и частните пенсионни фондове, ощетява над 5000 млади хора от началото на годината. Парите им стоят блокирани по сметките на НАП, защото младежите не са избрали в кой частен фонд да се осигуряват за втора пенсия. НАП обаче не може да ги преразпредели служебно към фондовете, както беше до края на миналия декември. Причината е абсурдът, сътворен с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване в края на миналата година, които обаче не са в сила заради липсата на подзаконовите нормативни актове.

Социалният закон гласи, че ако младежите не изберат универсален фонд до една година от подписването на трудовия си договор, 5-те процента вноска за пенсия директно отива в НОИ и до края на трудовата си кариера тези хора няма да имат право никога повече да изберат да се осигуряват в частен фонд. Заради острите критики, че така се закрепостяват хората към НОИ, управляващите размислиха и решиха, че правото на многократен избор е по-демократично.

Въпреки че преди месеци социалното и финансовото министерство твърдяха, че подготвят наредбите за това как да се прехвърлят вноските от фондовете към НОИ и обратно, сега подчинените на Ивайло Калфин обясниха, че не пишат документите. “Подзаконови нормативни актове във връзка с действащата промяна от 1 януари 2015 г. по отношение на избора за осигуряване в универсални пенсионни фондове или в НОИ няма да се приемат. Заварените случаи ще бъдат уредени с измененията в Кодекса за социално осигуряване, който е на обществено обсъждане”, обясниха пред “Сега” от ведомството. Това означава, че поне до средата на годината парите на младите хора ще останат блокирани в НАП, като броят им ще се увеличава.

Калфин има амбицията да прокара пенсионната реформа през парламента преди лятната ваканция на депутатите. Ако обаче това не се случи поради приближаващите избори или друго, проблемът може да се проточи още. В последните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване е записано, че НАП ще продължи да преразпределя служебно вноските за пенсия на младите, неизбрали частен фонд в срок от 3 месеца, както бе и до края на 2014 г. Така напълно се обезсмисля бързането с поправките в края на м.г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране