29.04.2024 | 13:51
Напук на “Магнитски”: Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София
Бойко Борисов реабилитира санкционирания за корупция, за когото по едно време твърдеше, че едва познава

Бойко Борисов е решил да повери водаческото място в листата на ГЕРБ в 24-ти МИР София на бившия си финансов министър Владислав Горанов – една година след като той беше санкциониран от САЩ за корупция по закона “Магнитски”.

Горанов ще се яви като кандидат-депутат на ГЕРБ в столичните райони Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец. Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова ще е първа в листата на ГЕРБ за 23 МИР – София, а Бойко Борисов – в традиционния 25 МИР, който включва и родната му Банкя.

Реабилитацията на Владислав Горанов в политиката се случва на фона на все по-честите му появи на партийни срещи на ГЕРБ. Той присъстваше на събранието в район “Кремиковци”, откъдето Бойко Борисов отправи заканата си към служебния премиер Димитър Главчев да смени министъра на външните работи.

Горанов беше включен в черния списък на САЩ през февруари 2023 наред с още четирима души – Румен Овчаров, Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй”.

Санкциите бяха наложени заради данните, че Горанов е получавал подкупи от Васил Божков за поддържане на хазартния му бизнес. Бившият министър на финансите отрича тези твърдения.

Финансовото министерство на САЩ посочва, че той има връзки със санкционирания от OFAC Делян Пеевски – който също реши да се върне в политиката след “Магнитски” и дори стана съпредседател на ДПС.

“Горанов е използвал своята позиция като министър на финансите, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси”, се казва в съобщението на американските власти.

Горанов напусна управлението още през лятото на 2020 г., когато Бойко Борисов твърдеше, че иска да се освободи от хора със съмнения за връзки с Делян Пеевски. Четири години по-късно Пеевски се оказа незаобиколим коалиционен партньор на ГЕРБ точно преди 6-тите поредни парламентарни избори.

Владислав Горанов беше арестуван за кратко заедно с Борисов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова през 2022. Съдът призна, че задържането му е било незаконно, след като кабинетът на Кирил Петков вече беше свален от власт.

Васил Божков, който също е санкциониран от САЩ, си направи партия, която също ще участва в изборите – “Център”.

Своя коалиция “Неутрална България” регистрира и друг санкциониран – Николай Малинов (“Русофили”).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране