19.09.2016 | 0:01
Наш зам.-министър обвини Сърбия, че лъже за мигрантите
Статистиката за нарушителите се разминавала с нашата, защото Белград трупал политически дивиденти, смята Филип Гунев

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев блесна със скандално телевизионно интервю, в което обвини Сърбия, че си измисля данни за броя нелегални мигранти, които са заловени на територията й и на границата с България. На въпрос защо статистиката на сърбите и българите за върнатите от Белград нарушители се разминава, зам-министърът обяви, че имало разминаване от политическото и професионалното говорене, както и от официалната статистика, която сърбите подават към европейските институции.

„Данните, които официално се подават към европейските институции, са коренно различни с хилядите, за които се говори от сръбски политици. Много държави припознаха възможността да се възползват от кризата, за да трупат политически дивиденти, да придобиват важност и да могат да търгуват с това влияние“, взе да разсъждава Гунев. той продължи с обвиненията към Сърбия, след като водещият му напомни, че само преди няколко дни бе заловена група нелегални, които признаха, че Сърбия ги е върнала у нас.

„Официално цифрите, с които съобщават за недопуснати в Сърбия мигранти, отчасти отразяват тенденцията, че непрекъснато връщат нелегални. Те ги връщат под някаква степен неправомерно. През цялото време Европа, ЕС и Сърбия има реадмисионно споразумение и те до м.г. го спазваха – официално предаваха на българските власти заловените на тяхна територия. Сега явно предпочитат по-лесното – обратно да ги откарат до границата“, продължи с обвиненията вътрешният зам.-министър.

Гунев се впусна в хвалби на премира Бойко Борисов, който уредил над 100 млн. евро за преодоляване на мигрантската вълна. По думите му бързото отпускане на средства било изключително, защото подобна процедура, т.е.тази „спешна помощ“, обикновено отнемала поне 6 мес., а сега обещанието за финасиране станало за 24 ч. Все пак той призна, че искане за средства е имало от месеци, но по него не е имало никакво движение. Политическите разговори, които премиерът проведе, показаха, че има подкрепа за такава помощ и просто комисията беше заставена от европейските лидери да реагира светкавично, продължи с разсъжденията зам.-министърът.

В петък вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че Сърбия досега не е изразявала опасения, че България не се справя със спирането на нелегалните мигранти. Имаме споразумение за реадмисия със Сърбия и броят на молбите за реадмисия, т.е. за преминалите от българска към сръбска страна, е 116 души, заяви тя. В отговор на БСП за големия брой регистрирани задържания по границата ни със Сърбия тя се оправда, че МВР брои не нарушителите, които се опитват да минат нелегално границата, а само преустановените опити. Според министърката имало хора, които се опитвали да минат браздата „обикновено 2-3-5-10 пъти“, а запълнените центрове за бежанци показвали колко добре МВР си върши работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране