13.07.2016 | 22:10
НАТО и Русия не се разбраха Украйна
Днес не беше постигнато единомислие, заяви Столтенберг след срещата

НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия по отношение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви ръководителят на северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг след срещата на Съвета НАТО-Русия.„Съюзниците и Русия имат огромни и устойчиви различия относно Украйна. Днес не беше постигнато единомислие”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП на пресконференция след срещата в Брюксел. Съветът все пак е установил и „необходимостта от регулиране на кризата в Украйна с мирни средства”, по думите на генералния секретар на НАТО.

По време на съвета представителите на Алианса са информирали Москва и относно решенията от срещата на НАТО във Варшава миналата седмица. Те включват увеличаване на военното присъствие на пакта в Полша и прибалтийските републики. Столтенберг още заяви, че на срещата е решено самия съвет НАТО-Русия да продължи да функционира. Събиранията на органа бяха преустановени по инициатива на Запада след началото на украинската криза през 2014 година.

„Линиите за военна комуникация между Русия и НАТО са отворени. Сега трябва да се гарантира, че те работят ефективно. Това е ключов елемент за намаляване на риска от въоръжени инциденти“, допълни генералният секретар на Алианса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране