11.10.2022 | 17:18
„Не знам дали знаете, но руснаците имат и делфини, които охраняват Кримския мост“
"Фейсбук" се подиграва с българските служби и по-конкретно с бившия зам.-шеф на военното разузнаване
Националната частна телевизия бТВ реши да даде думата на бившия зам.-началник на Военното разузнаване от 1990-те години на миналия век Николай Русатев да коментира взрива на Кримския мост, който Русия обяви за „терористичен акт“ и без каквито и да е доказателства, намеси в него и България.
„Кримският мост е едно най-охраняваните съоръжения в световен мащаб и се пази включително от делфини“, заяви компетентно Русатев.
„Не знам дали знаете, но те имат включително и делфини, които охраняват моста в подморски вариант“
„Как така делфини?“
„Ами така. Обучени делфини, които откриват мини или водолази, които влизат да минират такива обекти“. 
Според Русатев мостът има „над 20 защити, които са последните достижения на науката и техниката в тази държава“. 
Според него взривът на камиона, който според руското следствие е причинил частичното срутване на моста, е възможен само с участие на вътрешни хора, а намесата на България в случая, показва, че „нашата държава вече е цел“. 
“Това е знак, че нашата държава вече е цел, а политиците трябва много да внимават какво говорят и какво правят”, кaза той.
Според Русатев е притеснително за нашите служби, че не са засекли камиона.
„Путин загуби първо войната на пиара. Всички отминават причините за тази война. Световният пиар направи така, че хората да мразят Русия и руснаците“, каза той.

„Експертното“ мнение на бившия шеф на военното разузнаване вероятно не е изненада, като се има предвид трайната роля на делфините в руския пропаганден наратив. Така например през юли т.г. журналистът Мартин Карбовски публикува „новина“ за делфини, извадили икона от морето в руския град Сочи. В публикацията пишеше следното:

По време на лятната си почивка плажуващи в Сочи станали свидетели на чудото. Всичко било спокойно, когато дузина делфини доплували до брега и оставили там икона с образа на Пресвета Богородица. След това отново също толкова спокойно отплавали към дълбините.“

Карбовски изпадна в неловка ситуация, след като се оказа, че тази „новина“ е публикувана многократно през последните години в редица руски медии и автоматично копипействана от съмнителни сайтове в България.

Коментарът на Русатев набра голяма популярност в социалните медии.

„Николай Русатев – бивш зам.шеф на българското военно разузнаване, казва по БТВ, с цялата тежест на бившата си професия, че „обучени делфини охраняват Кримския мост“. Това не ме изненадва, след като руското военно разузнаване ни информира за патици-биороботи, които атакуват руските войници с ДНК оръжие… Група съветски учени и техните член-кореспонденти в България са способни на всевъзможни „нАучни открития“, коментира Асен Генов във Фейсбук.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране